Тачи: Либерализација виза за Косово питање сати

03-05-2016 09:23:04 | | / vostok.rs |


Такозвани косовски председник сепаратистичких власти у Приштини, ратни злочинац и један од вођа терористичке организације ОВК Хашим Тачи изјавио је да је питање сата када ће Косово добити позитивну оцену о испуњености критеријума у процесу визне либерализације и постати чланица УЕФА.

Тачи је током сусрета са такозваним председником Фудбалског савеза Фадиљом Вокријем рекао да очекује да ће на састанку УЕФА у Будимпешти, Косово постати чланица Европске фудбалске федерације.

По њему, питање је сати и када ће Косово добити вест о слободном кретању грађана, а кашњење Брисела око укидања виза "било је непотребно," .

Према његовим речима, "учлањење у УЕФА и либерализација виза су позитивне ствари" за Косово, које је, како је навео, испунило све обавезе које су препоручене од стране ЕУ.

"Према томе нагласићу да процес либерализације одбројава не дане и недеље него своје последње сате. И то је веома добра вест за Косово. И УЕФА је једна добра вест. То је једно ново поглавље за Косово", казао је терориста Тачи.

Такозвани косовски министар европских интеграција сепаратистичких власти у Приштини Беким Чолакује на Фејсбук профилу написао да ће ова недеља бити кључна за "историјска достигнућа Косова и да на томе треба честитати".

"Фајненшел тајмс" је јуче објавио да се очекује да Европска комисија следеће недеље препоручи визну либерализацију за грађане Косова чак иако неколико земаља чланица ЕУ званично није признало Косово.

"Косово ће вероватно да се придружи Грузији, Украјини и Турској у подношењу захтева за визну либерализацију, што ће ЕК одобрити следеће недеље", навео је лист позивајући се на добро упућене изворе из ЕК.

Ипак, саме чланице и Европски парламент још увек могу да блокирају такву одлуку, навео је британски лист.