Русија и САД отварају заједнички центар за надгледање примирја у Сирији

03-05-2016 05:00:23 | | / vostok.rs |


Заједнички центар САД и Русије за надгледање примирја у Сирији почеће да ради током наредних неколико дана у Женеви, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Мислим да је то веома важан корак унапред у интезивнијој координацији руске и америчке стране, и с антитерористичком коалицијом предвођеном САД у целини“, рекао је Ларвров.

Руски министар сматра да ће стварање новог центра допринети много ефикаснијој свакодневној размени информација и процена и свакодневној изради мера реаговања.

„За разлику од актуелних контаката, који се остварују на дистанци посредством видеоконференције између Хмејмима и Амана, сада ће бити заједнички центар који стално ради. Ту ће руски и амерички војни стручњаци бити за истим столом, гледати једни друге, показујући одговарајуће карте, уносећи конкретне положаје, гледаће како да нарушавање примирја буде прекинуто“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Русија и САД су се договориле да се под хитно објави прекид ватре у сиријском Алепу.

„Управо се завршава усаглашавање руских и америчких војних представника о прекиду ватре у граду Алепу. Надам се да ће убрзо, можда у наредних неколико сати, таква одлука бити објављена“, рекао је Лавров.

Циљ свакодневних контаката Русије и САД јесте да се прекид ватре у Сирији прошири и учврсти.

„Наравно, постоје поједине групације које би желеле да се прекид борбених дејстава укине, да се испровоцира ескалација. То не смемо да им дозволимо“, истакао је Лавров.

Он је додао да Русија инсистира на томе да се затвори сиријско-турска граница, преко које и даље терористи покушавају да дођу до нове количине оружја и бораца.

Према речима руског министра, на састанку с Де Мистуром истакнуто је јединство у ставу „да су сви параметри решавања кризе у свим аспектима — војном, политичком, хуманитарном — утврђени у одлукама Међународне групе за подршку Сирији и резолуцијама Савета безбедности УН“.

Лавров је указао на то да је Москва скренула пажњу на неконструктивну улогу Високог преговарачког комитета сиријске опозиције на преговорима у Женеви.

„Опозиција је неконструктивна, ултимативна, ја би чак рекао да је охола. Желели бисмо да ове покушаје сви прогласе неприхватљивим“, рекао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут