Шојгу: Две нове дивизије у циљу супростављања повећању снага НАТО-а у близини Русије

04-05-2016 03:27:56 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је на састанку у одбрамбеном ресору да ће до краја 2016. године бити створене две нове дивизије у Западном и једна у Јужном војном округу, као одговор на повећање потенцијала НАТО-а у близини граница Русије.

„Министарство одбране предузима низ мера у циљу супростављања повећању снага НАТО-а у непосредној близини руских граница. До краја године две нове дивизије биће формиране у Западном војном округу, а једна у Јужном војном округу“, изјавио је министар Сергеј Шојгу.

Он је навео да се у овом тренутку изводе радови на месту где ће бити распоређене јединице.

„Наредио сам да се приликом градње објеката користе најсавременија грађевинска решења. Ради се о блоковско-модуларним конструкцијама. Технологије масовне производње и испоруке модула омогући ће да се изграде објекти за три-четири недеље“, рекао је министар.

Министар одбране је навео да ће шест фрегата пројекта 22350 попунити борбени састав Ратне морнарице Русије до 2025. године.

„Шест оваквих бродова треба да уђе у састав ратне флоте до 2025. године. Они ће бити ојачани савременим наоружањем и најновијим средствима управљања“, рекао је министар Сергеј Шојгу на саветовању у ресору.

Сада главна флота серије „Адмирал Горшков“ одржава тестирања на Северној флоти, подсећа шеф војног ресора.

Раније је заменик главног команданта Ратног ваздухопловства Русије адмирал Александар Федотенков саопштио да флота планира да добије нову фрегату до краја 2016. године.

„Адмиралу Горшкову“ је био постављен камен-темељац почетком 2006. године, а спуштен је у воду 2016. године. У новембру 2014. године брод је први пут био тестиран. Други представник серије, „Адмирал Касатонов“, био је спуштен у воду 2014. године, док се завршетак трећег „Адмирала Головка“ очекује 2016. године.

Брод пројекта 22350 тежак је 4,5 хиљада тона и може да развије брзину до 29 чворова. Они се наоружавају ракетама „Оникс“ и „Калибар“, као и противваздушним ракетним системима „Полимент-Редут“.