Диригент Валериј Гергијев ће одржати концерт у Палмири

05-05-2016 01:24:27 | | / vostok.rs |


Данас ће уметнички руководилац и генерални директор Маријинског театра Валериј Гергијев наступити са симфонијским оркестром у разореној Палмири.

Бисер Сиријске пустиње је Палмира, са својим колонадама, храмовима, гробницама. Њен историјски значај није заштитио град од терориста ДАЕШ-а, уништили су зграде и споменике културе, уништавајући хиљадугодишњу цивилизацију.

Након што је сиријска војска уз подршку руске авијације у потпуности ослободила Палмиру од милитаната ДАЕШ-а, у помоћ деминерима су одмах стигли инжењери из Русије. У рекордном року заједничким напорима успели су да деминирају историјски део града.

Стручњаци и инжењери још увек процењују штету нанесену уникатном архитекторском комплексу древне Палмире, док су експерти већ раде на обнови споменика. Уз помоћ страних стручњака се обнавља статуа „Лав Алат“.

Стари град се налази у изузетно лошем стању, али нису у праву они који говоре о њему у прошлом времену.

Након ослобађања града, овамо долазе многобројне делегације и представници међународних организација за процену штете које је нанета древним споменицима са списка светског наслеђа Унеска. Међутим, потребно је наставити борбу против тероризма, јер претња од њега је и даље реалност.