Људска права су за Запад, не и за Египат

06-05-2016 09:20:51 | | / vostok.rs |


Председник Египта је изјавио да питања људских права и грађанских слобода у његовој земљи не треба да се гледају са западне тачке гледишта због њених унутрашњих и регионалних специфичности.

Суверенитет није зид иза којег власти могу кршити људска права

Шеф државе је рекао да је уверен да локални и регионални услови ове идеје чине слабо применљивим за Египат.

Изјава је стигла током састанка шефа државе са делегацијом америчког Конгреса, на чијем челу се налази шеф Комитета за унутрашњу безбедност Конгреса Мајкл Макол. На њему се дискутовало о ситуацији у региону.

Притом, шеф државе је нагласио да је потребно подржати власт закона и чувати вредност демократских принципа. Ипак, он је упозорио на опасност од краха арапских држава, чије место ће заузети терористичке групе.

Речи Ел Сисија о грађанским правима су одговор на критике египатским властима због конфликта са новинарима. Четвртог априла је полиција блокирала седиште савеза новинара Египта, који су подржали ухапшеног колегу.

Махмуд ел Сака и Амр Бадр, сарадници опозиционог веб-сајта били су ухапшени пре неколико дана ради ширења неистина, која прете националној безбедности. Суд је забранио објављивање неких детаља истраге.