Нађена олупина легендарног брода капетана Кука

06-05-2016 09:24:46 | | / vostok.rs |


Олупину једрењака чувеног британског истраживача Џејмса Кука наводно је нашао тим научника у близини обале Роуд Ајланда.

Научници тврде да су пронашли олупину „Ендевора“, британског брода ратне морнарице којом је командовао чувени британски истраживач Џејмс Кук, који је потонуо у близини Њупорта у Роуд Ајланду 1778. године.

Верује се да је брод који је потонуо на обали Сједињених Држава за време Америчке револуције један од најистакнутијих у морнаричкој историји.

Управо је на „Ендевору“ капетан Џејмс Кук остварио први забележени контакт Европљана са источном обалом Аустралије, Хавајима, и прву пловидбу око Новог Зеланда.

Кук је командовао овим бродом у периоду од 1768. до 1771, када је извео своје чувено путовање ради мапирања неистражених вода Јужног Пацифика. Годинама је локација олупине била обавијена велом тајне.

Наводно је „Ендевор“ неколико пута мењао власника, док коначно није преименован у „Лорд Сендвич“ и коришћен у британској блокади побуњених америчких колонија.

Поморски археолошки пројекат Роуд Ајланда (РИМАП) открио је олупину на месту на коме се налази још пет бродова, а који је лоциран у близини луке Њупорт на Роуд Ајланду.

„На основу његове величине, димензија и ових података, знамо да је ’Сендвич‘ био ’Ендевор‘“, саопштили су у РИМАП-у. Научници планирају да покрену кампању за финансирање изградње складишта за смештање артефаката који би могли бити пронађени на месту олупине.