САД: Оставка Давутоглуа унутрашња ствар Турске

06-05-2016 10:11:18 | | / vostok.rs |


Оставка турског премијера Ахмета Давутоглуа је унутрашња ствар Турске позивајући се на представника Стејт департмента САД Марка Тонера.

Претходно је премијер Турске Ахмет Давутоглу изјавио да одлука да напусти место председника владајуће Партије правде и развоја (ППР) није била његов избор, већ неопходност. Лидер владајуће партије у Турској традиционално заузима место премијера. Савет управног одбора ППР је под притиском председника државе Реџепа Тајипа Ердогана крајем априла донео одлуку да овлашћења за именовање руководилаца локалних огранака странке прелазе са председника странке на Савет.

„Видели смо саопштење о томе да је премијер (Ахмет) Давутоглу поднео оставку на место председника ППР и да ће ванредни конгрес за избор новог председника странке бити одржан 22. маја“, рекао је Тонер. „То је унутрашња политичка ствар Турске“, додао је он.

САД сматрају да оставка турског премијера Ахмета Давутоглуа неће утицати на борбу против терористичке групе ДАЕШ, као и да ће Турска поштовати људска права и слободу штампе, изјавио је прес-секретар Беле куће Џош Ернест.

„Фокусирани смо на ефикасну сарадњу са нашим савезником на путу ка слабљењу и коначном уништењу ДАЕШ-а, али то нас не спречава да разговарамо о нашим проблемима, или чак да дајемо директне примедбе на то како Влада Турске поштује универзалне демократске вредности утврђене Уставом“, изјавио је Ернест. Према његовим речима, одлазећи премијер био је „добар партнер“ Сједињених Америчких Држава.

Давутоглу је дошао на место премијера у августу 2014. године. У последње време између њега и Ердогана настала су неслагања, углавном у вези са решењем курдског проблема и хапшењем новинара и представника јавности који критикују политику Владе. Према мишљењу стручњака, у случају оставке Давутоглуа, следећи премијер Турске неће моћи да заузме став који се разликује од Ердогановог и да спроводи било какву независну политику.