Иран прети да ће да затвори Ормуски мореуз

06-05-2016 11:19:08 | | / vostok.rs |


Техеран је саопштио да може да затвори Ормуски мореуз уколико Сједињене Америчке Државе наставе провокације кроз овај стратешки пролаз, а за то има и правну основу.

Саопштење је уследило као одговор на велике поморске вежбе 30 држава са шест континената под вођством САД на стратешким местима као што су Суецки канал, пролаз Баб ел Мандеб и Ормуски мореуз.

„Ми морамо да се супротставимо било каквом штетном и злонамерном понашању у Ормуском мореузу. Упозоравамо САД и њене савезнике да нећемо имати другог избора уколико дође до претећег проласка кроз Ормуски мореуз, него да поступимо према Конвенцији Уједињених нација о поморском праву из 1982“, изјавио је бригадни генерал Хосеин Салами, заменик команданта иранске Исламске револуционарне гарде.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеј осудио је намеру Вашингтона тражећи од САД да одустану од најављене намере и напусте регион.

Реторика званичног Техерана није без правног основа. У посебним случајевима, Иран има право да затвори Ормуски мореуз, изјавио је бивши саветник иранског Министарства спољних послова Сабах Занганех.

„Ако иранска влада закључи да брод под страном заставом представља потенцијалну опасност по регион на основу Конвенције из 1982. године има право да затвори мореуз за све бродове те земље“, рекао је Занганех Спутник.

Иран има право да штити своју територију и друге земље у региону од претњи САД и њених савезника, додао је он.

„Традиционално, САД су покушале да створе тензије или сукоб у стратешким областима, посебно када су на дневном реду енергетска питања“, истакао је он.

„Стратегија је једноставна. Прво, Вашингтон тражи изговор за своје војно присуство у региону, онда се шаље оружје својим регионалним савезницима, чинећи их зависнима од тих залиха. На крају, Вашингтон званично нуди помоћ у решавању конфликта.“

Занганес наглашава да је број таквих провокација од стране САД у региону порастао.

Према његовим речима, разлог је што су САД разочаране односима у Савету за сарадњу у Заливу који заузврат промовише антиирански став. Након што је потписан коначни нуклеарни споразум са Техераном, Вашингтон је покушао да привуче више земаља на своју страну.