ЕУ забрањује садњу аутохтоних сорти семена чак и у баштама

06-05-2016 11:44:19 | | / vostok.rs |


За пољопривреднике биће обaвезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих и ретких сорти бити кажњиво, чак и онда када се сију или саде у приватној башти, преноси хрватски Новилист.

Након недавне скандалозне одлуке Европске комисије о приватизацији водоснабдевања, из Брисела стиже нови шок. Европска комисија данас ће послати Европском парламенту нову уредбу којом ће пољопривредницима законски прописати обвезно кориштење стандардизованог и унифицираног семена, при чему ће кориштење старих, ретких и аутохтоних сорти – које немају готово никакве шансе добити дозволу за промет – бити кажњиво, чак и онда када се сију или саде у приватном врту!

Европске еколошке организације и бројне организације чији чланови покушавају очувати старе аутохтоне сорте сјемена – а које су већ дуго трн у оку мултинационалним компанијама – ових су дана изазвале велику узбуну због намере Еуропске комисије чија би одлука могла угрозити сувереност европских држава у очувању генетичке разноликости.

Аутохтоне сорте семења, међутим, за разлику од ових високопродуктивних и интензивних сорти, прилагођене су локалним приликама. Осим што је неуспоредиво укусније и богатије храњивим састојцима – што више никоме не треба посебно доказивати – поврће и воће добивено из аутохтоних сорти захтева мање воде и умјетног гнојива, а и није га потребно штитити толиким количинама кемикалија, јер је отпорније на болести, што уједно смањује загађење околине.

"Захваљујући" уредби Европске комисије, која ће вредити и у Хрватској, аутохтоне сорте, које су досад биле изузете из европских правила, брзо ће ишчезнути с трговачких полица.

Они који не буду поступали по уредби биће строго кажњени, а они који буду пожељели регистровати властито семе суочит ће се с непремостивим бирократским препрекама, будући да предвиђена регулација регистрације семења дискриминише аутохтоне сорте у односу на индустријско семе, чиме се дискриминишу мали произвођачи у односу на велике компаније, због чега еколошке организације и упозоравају на скори потпуни нестанак аутохтоног семења.