Налазите се на страници > Почетна > Блог > Обама пресудио Давутоглуу

Обама пресудио Давутоглуу

07-05-2016 10:55:11 | | / vostok.rs |


Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган одлучио је да склони са политичке сцене премијера земље Ахмета Давутоглуа након што је Ердоганов тим сазнао да је Обама пристао да прими турског премијера, пише портал „Монитор“.

Састанак Барака Обаме и Ахмета Давутоглуа очи у очи потврдила је Бела кућа 5. маја, али је он на крају био отказан. Извори „Монитора“ у турском естаблишменту су саопштили да су добри односи Вашингтона са турским премијером, који су у великој супротности са „хладним тушем“ који је Обама приредио Ердогану у марту ове године, изазвали подозрење председника и његовог тима.

Председнички тим се плашио да би Ахмет Давутоглу уз подршку Вашингтона покушао да учврсти политичке позиције и рашири круг својих, у суштини, формалних надлежности као премијера земље. Како не би испустио власт из руке, Ердоган је одлучио да одигра по принципу: боље спречити него лечити. Док је Давутоглу био у посети Дохи, руководство Партије правде и развоја хитно је донело за премијера понижавајућу одлуку — лишили су га пуномоћја да поставља шефове области и округа.

„Давутоглу је покушао да утиче на Ердогана, али није успео да избегне катастрофу. Најтеже је тиму Давутоглуа било да прихвати чињеницу да је одлуку потписало 47 од 50 чланова Савета директора Партије правде и развоја“, наглашава се у чланку. Притом, партијско руководство је успело да то сакрије од тима премијера.

Црна мачка је одавно претрчала пут двојици политичара, још у фебруару 2015. године када су турски војници извели операцију „Шах Еуфреата“ — евакуацију Гробнице Сулејмана Шаха, претка оснивача Османске империје Османа Првог са сиријске територије која је прешла под контролу терористичке организације ДАЕШ. Тада је прес-секретар Ахмета Давутоглуа објавио је фотографију са седнице Генералштаба Турске, на којем војни званичници заједно са премијером разговарају о току операције без присуства председника.

Ердоган је након тога био бесан — фотографију је схватио као напад на његов статус главног команданта, додаје портал. Председник у јавности није показивао незадовољство, али се у Анкари причало да је оставка Давутоглуа питање времена.

Премијер Турске је изјавио да се неће кандидовати за место председника Партије правде и развоја. Ахмед Давутоглу је постао премијер 2014. године. У последње време између њега и Реџепа Тајипа Ердогана дошло је до несугласица који су се односили, између осталог, на решење курдског проблема и хапшења опозиционих новинара и јавних посленика.

По мишљењу експерата, наредни премијер Турске неће моћи да води независну спољну политику. Дојче виршафтс нахрихтен тврди да турски председник жели да види на месту премијера земље свог зета министра енергетике Берата Албајрака.

Нови председник партије и премијер Турске биће изабрани на ванредном Конгресу партије 22. маја.