Лидери ЕУ: Једна визија, ЕУ држава - то су биле илузије

07-05-2016 11:04:23 | | © Flickr/ European Parliament/ vostok.rs |


Лидери Европске уније су отворено говорили о забринутости за стање Уније, рекавши да у њој има превише „повремених Европљана“ и да су неке ствари илузија.

Како је председник ЕК Жан-Клод Јункер рекао у Риму на дебати о стању ЕУ, блок нема кохерентну заједничку европску визију и подривају га национални интереси.

„Старо осећање заједништва и заједничког доношења одлука у ЕУ потпуно је нестало“, рекао је Јункер.

Председник Европског савета Доналд Туск је послао сличну поруку с говорнице.

„Нема смисла јурити идеал јединствене европске нације. Потребан нам је политички здрав разум. Идеја једне европске државе, једне визије, то је била само илузија“, рекао је Туск, преноси Би-Би-Си.

Како истиче британска кућа, евроскептичне партије су пре две године забележиле најбоље резултате икада у изборима за Европски парламент и сада имају четвртину места.

Слична ситуација се назире и у националним парламентима многих чланица, а сваки нови избори би могли да донесу нова померања.

Јункер је у Риму рекао да су многи „пуноправни Европљани када треба да се узима, а када треба да се даје, онда су ту само повремено“.

„Некада, сви укључени у пројекат су били ту све време, сада има много оних који су ту само пола радног времена. То је проблем“, рекао је Јункер.

Европа се већ месецима суочава с мигрантском кризом, али не налази заједничка решења, а све су гласније поруке углавном новијих чланица да неће поштовати све што се договори у Бриселу. Занимљиво је да се и о томе с опрезом говори у медијима.

„Постоје лидери који дају интервјуе када дођу у Брисел и кажу да ’морају да тамо бране интересе своје земље‘. То су често лидери оних земаља који су добили много из фондова ЕУ и који из Брисела добијају само подршку“, рекао је председник ЕП Мартин Шулц.