Зашто смо „слепи“ кад се љубимо

09-05-2016 10:47:31 | | / vostok.rs |


Група психолога са британског Универзитета Ројал Холовеј, објаснила је да људи не затварају очи током пољупца зато што је лице партнера превише близу и не дозвољава да се поглед фокусира на нешто.

Како се испоставило, у питању је нешто друго: људски мозак није у стању да истовремено обради визуелну информације и тактилне сензације пољупца.

Како је показала студија коју су спровели британски научници, човек не може да се у потпуности истовремено усредсреди и на визуелне и и на тактилне надражаје, што се не односи само на пољупце, већ и на многе друге животне ситуације. На пример, мања је вероватноћа да човек обрати пажњу на вибрацију телефона у џепу, ако тог тренутка нешто пажљиво прати. Научници су такође скренули пажњу на то да, настојећи да се фокусира на тактилне сензације, човек инстинктивно добија жељу да затвори очи, пише „Телеграф“.

Током експеримента стручњаци нису предлагали учесницима да се љубе. Уместо тога, они су дали им задатак да пронађу одређена слова у тексту. Истовремено су волонтери морали да прате да ли осећају вибрације на десној или левој руци. Испоставило се да што је био тежи задатак за проналажење слова, то је мања била вероватноћа да човек обрати пажњу на вибрације.

Један од аутора студије, Сандра Морфи, наглашава да је раније било познато да човек чија је пажња усмерена на неки задатак који укључује вид, постаје мање пријемчив за друге надражаје који укључују додир и слух.

Стручњаци сматрају да ово откриће није првенствено важно за људе који се љубе већ за возаче и пилоте којима ће ово омогућити да избегну низ опасности.

Истраживање је објављено у научном часопису Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.