Матичне ћелије враћају вид

09-05-2016 02:11:00 | | / vostok.rs |


Матичне ћелије добијене из ћелија коже омогућиле су биолозима да делимично поправе вид седамдесетогодишњој пацијенткињи која је имала дистрофију мрежњаче.

Време је показало да је операција изведена 2014. године имала успеха.

Дистрофија мрежњаче најчешћи је узрок погоршања вида код старијих људи и научници одавно траже начин да реше овај проблем.

За операцију су научници узели делић коже пречника око четири милиметра са руке пацијенткиње и уз помоћ раније развијене технологије их модификовали, претварајући их у матичне. Слична метода, као прво, омогућава да се матичне ћелије, идеално одговарају конкретној особи, а друго, то помаже да се избегну етичка питања која се јављају при разговору о коришћењу матичних ћелија ембриона.

Добивши индуковане плурипотентне матичне ћелије, специјалисти су их претворили у ткиво мрежњаче и пресадили пацијенткињи. Нова ткива су се учврстила и кроз неко време се вид жене побољшао. Није било одбацивања мрежњаче, нити неких одступања годину и по дана након операције.

О постигнутим резултатима истраживачи су известили на годишњем састанку Удружења за проучавање вида и офталмологије у Сијетлу.

Раније су стручњаци из САД и Кине први пут уз помоћ матичних ћелија успешно излечили катаракту и вратили вид детету. Већ тада истраживачи су приметили да би развој сличне технологије могао да помогне десетинама милиона старијих људи пате од катаракте. Научници, међутим, наводе да нису све методе које се успешно примењују на деци подједнако ефикасне за људе старијег узраста. У том смислу нови успех представља прилично значајан напредак.