Порошенко: Без Украјине не би било победе у Другом светском рату

09-05-2016 02:55:43 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петро Порошенко на састанку са ветеранима у Кијеву изјавио је да без учешћа украјинских војника не би било победе у Другом светском рату.

„Како је могуће у контексту неоспорних историјских чињеница имати смелости да се изјави да би Русија победила у рату и без Украјине. Не би било победе без Украјинаца…“, наводи се на сајту прес-службе Петра Порошенка.

Притом, украјински председник није навео ко уопште оспорава улогу Украјине у победи.

Руска званична лица су више пута изјављивала да је то била заједничка победа. Између осталог, Владимир Путин је нагласио да се треба сетити херојства представника свих националности, док је председник Државне думе Сергеј Наришкин говорио да су официри и војници Совјетске војске били једна породица и „на фронту никоме није падало на памет да се деле на Русе и Јермене, Украјинце и Казахе, Татаре и Грузине“.

Ово није први пут да украјинска званична лица имају сличне испаде на тему Другог светског рата. Тако је у јануару прошле године Арсеније Јацењук, који је тада заузимао место премијера, током посете Немачкој у интервјуу телевизији АРД говорио о „совјетској инвазији на Украјину, као и на Немачку“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут