ОВО ВАМ НИЈЕ КАЛИФОРНИЈА !

22-04-2014 12:39:45 | | / mojenovosti.com |

Постоји још једна прича повезана са отимањем Крима од СССР-а.Реч је о америчком пројекту „Кримска Калифорнија „

Отприлике пре пола године,кад мајаднакси догађаји још нису били на помолу,Комитет за реституцију Симферопоља који чине ветерани Националног покрета кримско-татарског народа, захтевао је од Барака Обаме ни мање ни више него да се јавно извини и надокнади штету нанету кримским Татарима као резултат репресије и насилног пресељења у мају 1944.

За насилно пресељење кримски Татари криве Рузвелта

Према мишљењу аутора захтева са репесалијама и насилним пресељењем кримских Татара директан однос је имао тадашњи председник САД Франклин Рузвет.

Та историја је почела још 20-их година ХХ века. Финнасијски кругови САД су разрадили идеју стварања на територији Крима Јеврејске државе која би била у пријатељским односима са САД.

Јеврјеско –америчка организација „Џојнт „ која је до успостављања дипломастких односа са Советским Савезом ( тек 1933.) заступала интерсе САД у Москви, доделила је Совјетској Русији зајам од 20 милиона долара.

Као гаранција је било заложено 375.000 хектара земље на Криму.На цео износ кредита пуштене су хартије од вредности које су куповале добростојеће породице у САД међу којима и сам Рузвелт.То значи да би сви који су купили хартије од вредности постали власници кримске теритрије уколико Совјетска Русија не би испунила своје кредитне обавезе у утврђеном року. А тај рока је била 1954.година

Део кредита коришћен за масовно пресељење Јевреја на Крим

Део кредотних средстава је коришћен за масовно пресељење совјетских Јевреја на Крим и стварање националне аутономије на том полуострву. Процес пресељавања је почео,јеврејски колхози су показивали високе резулаате, али је избила непредвиђена тешкоћа-сукоб са месним татарским становништвом.

Треба истаћи да совјетска држава , која је посатјала све снажнија,није желела да развија пројекат који се може обрнути против њене територијалне целовитости.Стога је процес пресељења Јевреја на Крим обуставњен ,а аутономна област за потомке Мојсијеве вере је створена на Далеком Истоку.

Издвајању Крима из СССР-а САД су се поново вратиле у Другом светском рату

Идеји о издвајањеу Крима из СССР-а САД су се поново вратиле у за Русију тешке дане Другог светског рата.

Године 1943. у време одласка у Америку и Велику Британију Михоелса и Фефера , лидера Јеврејског антифасистичког комитета , који су уствари били лични Стаљинови изасланици, финансијски кругови су дали на знање :у замену за помоћ у борби против нацистичке Немачке они очекују да се после извојеване победе на Криму формира јеврејска држава.

Кримски Татари се у обраћању Обами позивају на сведочење Титовог блиског сарадника, Милована Ђиласа

У обраћању Обами кримски Татари се позивају на сећања бившег високог руководиоца комунистичке Југославије Милована Ђиласа . Наводно је после Техеранске конференције Стаљин у Ђиласовом присуству причао Јосипу Брозу Титу о свом разговору с Рузвелтом.Под претњом о отказу програма по лед-лизу и искрцаваља у Норамандији савезничке војске и отварање другог фронта, председник САД је захетвао реализацију пројекта „Кримска Калифорнија“.

Ђилас цитира наводни Рузвелтов ултиматум Стаљину на Техеранској конференцији:

“Ми не можемо отворити други фронт док Ви не донесете решење у вези с Кримом које се од вас очекује.“

Стаљин под Рузвелтовим притиском протерује Татаре са Крима

Национални покрет кримских Татара је у свом обраћању Бараку Обами изнео чврста убеђења да је управо под притиском Рузвелта Стаљин и одлучио да протера Татаре са Крима. Потребно му је било да тријуфује на чиљњници да је СССР испунио његове захтеве ослободивши територију Крима за безконфликтни живот будућих насељеника ( Јевреја ).

Стаљин је успешно манврисао и куповао време што је резултирало очуавањем сатуса –кво на Криму , па је и после рата задржано пређашње стање.

Није случајно СССР 1948.г . брже-боње признао Израел одмах по његовом самопрогашењу

Уосталом , није била никаква случајност да СССР брже боље 1948.г. први призна новоформирну државу Израел. То је Стаљин једва дочекао како би скинуо са државничкх леђа тешко бреме обавезе стварања јеврејске државе на Криму на што је под Рузвелтовим притиском пристао на Техеранској конференцији.

Из сфере конспирологије

Осим тога ,постоји и верзија за коју би се могло рећи да припада сфери конспирологије по којој је предаја Крима Украјини 1954.г. била повезана са старим неотплаћеним рачунима .Брзина тог манвера се тумачи чињеницом да је на кредит „Џојнта“ гарант дала Руска Социјалситичка Федеративна Република ( РСФСР) , а не СССР.

И уколико неко буде нешто тражио у вези са отплатом кредита , Украјина би мога да се прави невешта, као да се то ње не тиче.Такав став јој је омогућавао уставни положај по којему су без обзира што је СССР био јединствена држава, све републике биле самосталне у економској и социјалној сфери , па је тако свака република, на пример, имала свој кривични законик.

Да се Крим додели Украјини пошто се она није задуживала па јој га не могу тражити као гаранцију за евентуално неотплаћене рате кредита.

Треба истаћи да су Украјинска и Белоруска Социјалиситичка Република поред СССР-а биле пуноправне чланиоце ОУН.

О постојању пројекта „Кримска Калифорнија „ говорио је и Михаил Полторанин( министар информисаља у Влади Јељцина ) позивајући се на неке хартије на које је он наводно наишао у архиви КГБ.

Историчари , међутим, у то сумњају све док им се не покажу документа, што је и разумљиво.

Међутим, мора се имати у виду, да многи договри међу великим сиалам су могли бити само на нивоу усмене сагласности, што није била никаква прпрека за њихово спровођење у живот.