Космички телескоп „Кеплер” открио нових девет планета на којима је могућ живот

11-05-2016 09:09:45 | | / vostok.rs |


Амерички научници из NASA објавили су да је њихов космички телескоп „Кеплер” – откако је поново профункционисао – открио још 1284 планете, од којих се девет налази у такозваној „зони живота”.

Другим речима: да су на таквој удаљености од својих звезда да је на њима могуће постојање и воде у течном стању и – живота.

Шеф астрофизичког департмана NASA – Пол Херц – тим поводом је рекао:

„Главно питање је – да ли смо сами у космосу. Наука може одговорити на ово питње. Зато проналазимо планете, уносимо их у каталог и покушавамо да схватим на којима од њих је могућ живот”.

„Кеплер” је лансиран у мају 2009-те и отада је непрекидно осматрао мали део неба у сазвежђу Лабуд, у потрази за планетама. Потом је преусмерен и према зони између Лабуда исазвежђа Лира и сазвежђу Рибе, где је пред Нову годину открио екзопланету-суперземљу HIP 116454b.

Научни руководилац „Кеплерове” мисије Натали Батаља поводом нових девет „планета живота” упозорила је да ипак не треба журити са закључцима:

„Удаљеност од матичних звезда те планете чини потенцијално подесним жа постојање макар неке форме живота. Међутим, ако су стално истом страном окренуте према својој звезди – то је већ веома неповољно. А можда су неке од тих планета заправо и у гасовитом стању.”

Батаља је посебно указала: „Највише ме интересује планета Kepler-1229b (у доњем десном углу илустрације) јер по величини готово идентична Земљи, а окреће се око звезде налик нашем Сунцу и још се налази у средини тамошње зоне живота. Још је занимљива Kepler-1638b која је нешто већа од Земље, за око 30 одсто, а окреће се око звезде која је већа и јаче светли од Сунца”.

Херц је изјавио да ће проучавање ових, а и других планета, постати могуће тек после лансирања „Кеплеровог” наследника TESS, који ће бити прави „ловац на планете”, и телескопа „Џејмс Веб” који ће заменити „Хабл”.

Херц је уверен да ће „Веб” бити у стању да направи њихове снимке и „опипа” њихову атмосферу и хемијски састав.