Откривен атомски кисеоник у атмосфери Марса

11-05-2016 09:38:55 | | / vostok.rs |


Научници НАСА пронашли су атомски кисеоник у атмосфери Марса први пут за четири деценије. Октиће је веома важно за америчку свемирску агенцију, која стреми да 2030-их пошаље људску посаду на Црвену планету.

Атоми кисеоника пронађени су у мезосфери — горњој атмосфери Марса. То је први пут да је кисеоник примећен у Марсовој атмосфери од мисија „Викинг“ и „Маринер“ 1970-их година.

„Атомски кисеоник у атмосфери Марса је веома тешко измерити“, написала је у саопштењу Памела Маркум, научница на пројекту у Стратосферској опсерваторији за инфрацрвену астрономију (СОФИА).

​Деценијама су научници имали проблем да прецизно виде свемир изван Земље због густине и влажности ваздуха.

Да би се тај проблем превазишао, НАСА и Немачки свемирски центар увели су СОФИА, „боинг 747СП“ модификован тако да носи телескоп пречника 2,54 метра док лети на висини од 11-14 километара изнад већег дела инфрацрвене влаге која блокира посматрање у Земљиној атмосфери.

„Да би се посматрали инфрацрвени таласи који су потребни да би се детектовао атомски кисеоник, научници морају да буду изнад Земљине атмосфере и да користе веома осетљиве инструменте, у овом случају спектометар. СОФИА омогућава обе ове могућности“, изјавила је Маркумова.

​Верује се да атомски кисеоник има важан утицај на атмосферу Марса, јер утиче на то како други гасови напуштају планету.

Маркумова и њене колеге тек треба да дају тачније цифре колико атомског кисеоника има у Марсовој атмосфери, али рекли су да га има упола мање него што су очекивали. Међутим, та количина могла би да буде резултат варирања у атмосфери. Овај научни тим ће наставити да користи СОФИА за мерење других делова планете да би одредио да ли су у питању та варирања.

Овај налаз могао би да буде ветар у лађа плановима НАСА да пошаље људску посаду у мисију на Марс током 2030-их.