„Северни ток 2“ ће негативно утицати на ситуацију у Европи

11-05-2016 09:58:41 | | / vostok.rs |


Члан Европске комисије за енергетику Мигел Ариас Кањете рекао је да ће пројекат „Северни ток 2“ променити слику дистрибуције гаса у Европи и негативно утицати на конкурентску ситуацију са испорукама у земљама Централне и Источне Европе.

Према речима европског комесара, неопходно је да се одмери какве ће бити последице за безбедност снабдевања гасом, његове диверзификације и конкурентности испоруке у земљама Централне и Источне Европе.

„У Русији ће се појавити доминантна способност испоруке у Европу и десиће се смањење маршруте са три на две. Осим тога, у опасности ће бити снабдевање Пољске. Скраћење маршруте, наравно, неће побољшати безбедност снабдевања“, изјавио је он за „Комерсант“.

Комесар је такође говорио о негативном утицају „Северног тока 2“ на конкурентску ситуацију са испорукама у земљама Централне и Источне Европе.

Кањете је, такође, нагласио и значај очувања Украјине као транзитне земље за испоруку гаса. „У интересу је свих страна, не само земаља Централне и Источне Европе, да Украјина остане важан транзитни коридор“.

Државни секретар САД Џон Кери изјавио је 5. маја да ће гасовод „Северни ток 2“ имати негативан утицај на Источну Европу.

Претходног дана је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да САД преко својих посебно блиских пријатеља у НАТО-у ствара потешкоће изградњи гасовода „Северни ток 2“ и да ови покушаји блокаде имају искључиво политички карактер.