Покренут још један кривични поступак због „Восточног“

11-05-2016 10:24:29 | | / vostok.rs |


Покренут је још један кривични поступак због проневере средстава при изградњи космодрома „Восточни“, саопштила је званична представница Министарства унутрашњих послова Русије Ирина Волк.

„Истражитељи истражног одељења Министарства унутрашњих послова Русије за Амурску област подигли су кривични поступак против директора компаније која је обављала радове на објектима космодрома ’Восточни‘. Он је осумњичен да је починио прекршај по Члану 4 став 160 кривичног закона Руске Федерације ’Расипање туђе имовине поверене окривљеном извршено у великом обиму‘“, рекла је она.

Крајем априла, тужилаштво је саопштило да је због малверзација током изградње космодрома покренуто 30 кривичних предмета у вези са присвајањем имовине, проневерама и преварама.

Ови прекршаји узроковани су низом разлога у вези са организацијом изградње: извођачи су започели изградњу без грађевинске документације. Један од разлога за неефикасно коришћење средстава је погрешна организација изградње, формирање више нивоа сарадње, када извођач радова за изградњу ангажује фирме које немају квалификације и обртна средства и који неправилно извршава грађевински и финансијски надзор објекта.

„Добили смо од генералног тужиоца Руске Федерације посебну евиденцију новчаних средстава. Подкренуто је 36 кривичних поступака од којих је 21 на основу материјала тужилаштва. Добровољно је надокнађено око 800 милиона рубаља“, рекао је бивши тужилац Амурске области Николај Пилипчук, који је постављен за тужиоца Републике Саха (Јакутија).