Униформа Војске Републике Српске непожељна на обележавању Дана Војске

12-05-2016 01:18:05 | | / vostok.rs |


На данашњи дан се обележава 24 године од оснивања Војске Републике Српске. Свечана церемонија се обележила у касарни „Козара“ у Бањалуци. Свечаној церемонији су присуствовали грађани, бивши припадници Војске Републике Српске, политичари и остали гости. Све то не би било спорно, да је овај дан није Дан Војске Републике Српске и да грађани присуствују овом свечаном доживаљају.


Наиме, како би одали почаст борцима Војске Републике Српске и достојанствено обележили овај дан, обукли смо униформе Војске Републике Српске и упутили се у касарну „Козара“ на манифестацију у којој сада бораве Оружене снаге БиХ. Ни на крај памети нам није било да ће нам се десити следеће.

Како смо се приближавали касарни, пролазници су застајали и честитали нам на томе што смо обукли униформе, те нам говорили разне поздраве и похвале, а чак су нам салутирали и војници Оружаних снага БиХ.

На капији улаза у касарну зауставио нас је војни полицајац те рекао да сачекоамо. Убрзо је преко везе позвао надређеног те му саопштио да су дошла два лица са „ратним униформама“, те шта да ради поводом тога. Указали смо полицајцу да ово нису ратне униформе, него да су ово униформе Војске Републике Српске, а ако ћемо терати мак на конац, једна је из ратног доба, а друга униформа је послератна. Па добро, какве то везе сад има уопште, стара и нова?

Стара униформа Војске Републике Српске

Убрзо, надређени с друге стране везе му је рекао да не можемо ући у касарну. Поред нас су људи најнормалније пролазили уз показивање индтефикационих докумената, а које смо наравно и ми имали. Питали смо полицајце, која је логика и зашто не можемо ући у касарну на обележавање Дана Војске Републике Српске у униформама исте те војске чији се дан обележава.


Како смо изгледали, непожељно?

Полицајац је рекао да је таква наредба и да он ту не може ништа. Питали сам ко не дозвољава да уђемо. Полицјац је рекао Александар Милисавић. Нисмо одустајали, те смо покушавали и даље да уђемо на манифестацију. После петнаестак минута потом нам је пришао други полицајац и рекао да униформе „нису прикладне и да изазивају“.

Питамо се кога би могле да изазову униформе Војске Републике Српске на прослави Дана Војске Републике Српске!!!?

Како нисмо успели ући у касарну удаљили смо се десетак метара близу патроле цивилне полиције Републике Српске. Убрзо нам је пришао и цивилни полицајац и рекао да се морамо удаљити, јер су добили наређење да нас удаље од касарне јер смо непожељни у кругу касарне, а у супротном да ће нас ухапсити. На наше питање од кога су добили такву наредбу, рекли су нам од команданта.

Ето, то је политика неговања традиције и одавање почасти Војсци Републике Српске!

Републико Србска, погледај само шта ти раде, чак и униформе твоје у касарне бране!

Вама надри политичарима, припадницима србског пука у Оружаним снагама БиХ (шефу обезбеђења Александре Милисавићу) и полицијо Републике Српске (командиру), нека је на част!


Војници Војске Републике Српске, Томо Ђурић и Вања Савићевић