У ЕНГЛЕСКОЈ ПОКРЕНУТА КАМПАЊА МРЖЊЕ ПРОТИВ ХИЛАРИ МЕНТЕЛ

23-04-2014 02:23:50 | | / mojenovosti.com |

Прослављена британска списатељица ,добитница два „Букера „и других највиших бритаских нагарда за књижевност, изложена је ових дана нечувеном изливу мржње, пакости и злобе због једног свог предавања на тему комерцијализације атрибута краљевске власти кроз векове .

„Пакост и мржња су нам заменили све оно на шта се опирала права слобода“.

„Изгледа да су се озбиљне политичке дебате претвориле у поток увреда и баналну хајку.“

Овако је Хилари Ментел окректерисала своје бојазни и стање у којему се нашла и шта је све морала да преживи после свог јавно одржаног предавања на тему комерцијализације атрибута краљевске власти.

Подсећамо да је она у свом предавању са карактеристичним насловом „Краљевска тела „ истраживала тему комерцијализације атрибута краљевске власти током столећа.

Високотриражни таблоид „Дејли мејл „(The Daily Mail) се ухватио за сегмент извађен из контекста у којему Ментел пише о војвоткињи од Кембриџа ( супрузи Принца Виљема ).Списатељицу су оптужили за иницијацију „

поражавајућег отровног напада на војвоткињу.“

„Сматрам да је тај ниво јавне расправе потпуно безобразан. Али да бисте спознали докле може да иде тај безобразлук,треба да постанете објекат говора мржње којом се та кампања води“.

Она се жали да се њени опонети нису устезали ни да „ударе „ по личности:
„Мери Бред је својевремено приметила да уколико се жена осмели и изрази своје мишљење,одмах неизбежно постаје јуродива, али ипак то је најмање од свих зала која је могу очекивати.Сад сам се ја с тим суочила „.

Шта списатељицу плаши?

„Оно чега се ја доиста плашим је то да људи узимају ту буру тривијалне злонамерности као неку врсту слободе...Па зашто ће нам онда права слобода?

У нашем друштву су те подлости и мржње замениле грађанске активности , друштевну одговорност ,озбиљне политичке дебате и други демократски активизам.

Другим речима, злоба нам је заменила све оно на што се опире права слобода.

Жао ми је што је људима потребна слобода само зато да би могли говорити гадости“, написала је на свом сајту прослављена , али огорчена британска списатељица Хилари Ментел, као одговор на кампању мржње коју су енглекси медији поктренули против ње после њеног јавног предавања „ „Краљевска тела „ у коме је изложила резултате својих истраживања на тему комерцијализације атрибута краљевске власти у Енглеској током многих столећа.