ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА

23-04-2014 02:39:32 | | / mojenovosti.com |

„Свет је сличан књизи, и онај ко познаје само своју земљу,прочитао је у њој само прву страницу „ (Џорџ Бајрон)

Данашњи дан, 23. април је симболичан датум за светску књижевност кад се обележава Светски дан књиге и ауторскоих права (World Book and Copiright Day).

Дан 23.април није случајно одбаран за светски парзник књиге-тог дана су рођени познати писци као што су Морис Дрион ( Maurice Druon ), Хaлдор Лекснес ( Halldor Laxness ) и Мануел Мехиа Ваљехо (Manuel Mejia Vallejo).

На овај дан 1616.г.умрла су два генија писане речи: Мигуел де Срртвантес Сервантес ( Miguel de Cervantes , 1547-1616) и Виљем Шекспир ( William Shakespeare ,1564-1616), Инка Гарсиласо де ла Вега ( Inca Garsilaso de la Vega, 1539-1616).

Традиција да се слави Дан књиге настала је у Каталонији где су 1923. књижари решили да одрже грандиозни вашар књига како би одали почаст Сервантесу, Шексишпру и Герасиласу де ла Веги. Поред тога у Каталонији се усталио обичај да ономе ко купи књигу 23. априла ( на Дан Светог Герогија ) трговац дарује ружу.

УНЕСКО је наставио ту традицију и сачинио свој програм „Даруј књигу, даруј ружу „, тако да савко ко 23. Дарује књигу некоме, дибија као узвратно удраје ружу.

Подсећамо да је још од Срењег века свети Гергије проглашен за заштитника шпанске провинције , Каталоније.

Значај књиге у животу друштва и сваклог човека тешко је оценити, јер књига је прозор у свет културе која омогућава да се исприча или сазна нешто ново то је мост који спаја и сједињује различите цивилизације и културе у времену и простору.

Отуда је било сасвим природно што је Генерална конфернециј УНЕСКА одржана 1995.г. у Паризу одлучила да тог дана ода признање и уважавање књигама и ауторима, позивајући све, а особото младе,да нађу задобвољство у читању и уважавају непроцељив удео оних који су допринели друштвеном и културном прогресу човечанства.

На тој сесији Гнерелане кон феремције УНЕСКА одлучено је не само да се сваке године 23.априла об ележава Светски дан књиге и аиуторскоих права, него и да се додељује Награда УНЕСКА за пропаганду идеала трпељивости у дечјој и омладинској књижевности.

Одлука је донета са цињем просвећивања,развојања свести о културним традицијама, имајући у виду да су књиге најбоље средство распростирања знања и најсигурнија гаранција да ће оно бити сачувано. У Резолуцији коју је УНЕСКО тада усвојио, апелује се дас се тог дана свида у свету одржавају сајмови и изложбе књига и друге манифестације у част књиге и њене незамењиве улоге и мисије у чувању у обогаћивању културе новим делима у свакој држави.

Захваљујући књигама омогућен нам је приступ не само знањима него и идејама , духовним и моралним вреднстима, чежњу за лепим и узвишеним и стваралачким достигнућима човека.

Као носилац информација , основа образовања и стваралаштва, књига омогућсвс свакој националној култури да се изрази, и свим у свету да се упозанју с обичајима и традицијама разних народа.

Књига је незаменљиви помоћник у нашим заједничким напорима на заштити и обогаћивању културног наслеђа човечанства.

Зато се сваке године умножава и садржајно богати број различтих иницијатива и манфестација посвећених Дану књиге, а геогтрафија њиховог подржавања се шири.

Међу најпопуларнијим књижевно-пропагадним акцијама су сајмови и изожбе књига , јавна читања дела светских класика као и забавно-популарне приредбе које се одржавају у многим земљама света.

Порт-Харкорт ( Нигерија )-светска престонице књиге за 2014.г.

На иноицвијативу издавача Мадрида, УНЕСКО почев од 2001.г. бира Светску престоницу књиге.Ове ( 2014) то је Порт –Харкорт ( Нигерија) , а прошле године је био Багкок, Тајланд.

Светску престоницу књиге комисија коју поред представника УНЕСКА чине и делегати три прпефсионалне међународне органозациоје издавача-Међународни савез издавача (МСИ) , Међународна федерација трговаца књигама ( МКФ) и Међународна федерација библиотекасрких асоција и установа ( ИФЛА). Звање Светске престонице књиге стиче се само на годину дана и ступа на снагу 23. Априла, на празник Светскпог дана књиге и ауторских права.

Додељивањем тог звања одаје се произнање и захвалност за високи степен сарадње међу главним партнерима у пословима издаваштва и жељи градова да помогну развоју издаваштва, продаји књига као и унапређењу рада јавних библитека и подстицању навика читања.

Досад су титулу светске престонице књге стекли:Мадрид ( Шпанија, 2001);Александрија ( Египат,2002);Њу Делхи( Индија, 2003);Антверпен ( Белгија,2004); Монтреал ( Канада, 2005);Турин ( Италија, 2006); Богота ( Колумбија, 2007);Амстердам ( Холадија , 2008); Бејрут ( Либан, 2009);Љубљана ( Словенија, 2010);Буенос Аирес ( Аргентина, 2011 );Јереван ( Јерменоија, 2012).