У СТРАТФОРДУ НА ЕЈВОНУ, У ЗАВИЧАЈУ

23-04-2014 02:42:54 | | / mojenovosti.com |

У родном граду Великог Барда, Стратфорду на Ејвону (Stratford –uppon-Avon ) који се налази у централном делу Енглеске, два часа путовања возом од Лондона,одавно је све спремно за просласву великог јубилеја -450. гдишњице рођења највећег драмског писца свих веремна и народа, Виљема Шекспира, којим се цео свет поноси, па како не би и житељи његовог завичаја.

У Стратфорду су за посетиоце широко отворена врата куће у којој се Шекспир родио ,породична башта коју је обрађивала његова жена Ени Хатауј, затим фарма која је припадала песниковој мајци Мари Арден, дом његовог пријатења Томаша Неша (Nash's House ),кућа Њу-Плејс ( New Place ) коју је Шекспир купио 1597.г.,као и кућа његове кћерке Сузане-Хол-Крофт (Hall Croft).

Свака од од ових пет кућа је у програму ескурзије, а улазница за посету укупно износи 14, 95 фунти ( око18 евра) за одрасле и упола цене за децу.

Улазнице се могу наручити преко Shakespeare Brtihplace Trust који управља овим занаменитостима.

Оно што је назначајније је да се у родном Шекспировом граду могу видети представе које се изводе по његовим драмама у позориштима Royal Shakesepare Theatre i Swan Theatre . Прво може да прими око хиљаду гледлаца, ту се може попети на кулу високу 26 метара и са ње видети цео Шекспиров Стратфорд, укључујући и песникову родну кућу,школу коју је похађао и место где је сахрањен.

Theatre Swan је пријатнији,има свега 450 седишта.

Сцене у оба позоришта су саграђене тако да омогућавају максималну близину гледалаца са глумцима што је добро за публику јер може чути свака реч изговорена на позорници.

Недалеко од позоришта, на обали реке Ејвон, налази се црква Свете Тројице (Holy Trinity Chuch ) у којој је Шекспир био крштен, а касније и сахрањен.

Подсећамо да у Лондону , у коме је Шекспир почињао своју гчлумачки каријеру,ове године стартује прва сезона у драмском позоришту „Сем Ванaмајкер „( Sam Wanamaker Playhouse ) названом у част америћчког режисера и глумца донатора новог здања легендарног позоришта „Глобус „( The Globe ).