Соломонова Острва нестају

12-05-2016 05:15:45 | | / vostok.rs |


Мала пацифичка држава Соломонова Острва у последњих 70 година изгубила је најмање пет својих острва, саопштили су аустралијски научници који су спровели компаративну анализу снимака острва архипелага у периоду од 1946. до 2014. године.

Анализом је утврђено да је уместо 33 острва, колико је забележено на снимцима насталим после рата, сада остало само 28. Остала се налазе под водом због повећања нивоа светског океана. Површина изгубљених острва износи од једног до пет хектара. Према прорачунима научника, за последње две деценије архипелаг сваке године тоне за око један центиметар.

„Сва нестала острва су ненасељена, и њих су понекад посећивали локални рибари“, рекао је један од учесника истраживања Симон Алберт.

„Али такође смо утврдили да је у том периоду дошло ерозије земљишта на шест других раније насељених острва, због чега су становници тих села морали да се преместе“, додао је он.

Наш рад је прва убедљива научна потврда бројних прича становника малих пацифичких држава о нестанку њихових земаља због промена глобалне климе“, додао је Алберт. Досад су многи одбацивали ове приче сматрајући их празним хорор причама“.

Соломонова острва представљају државу у југозападном делу Тихог океана (североисточно од Аустралије) и заузимају територију шест већих и више од 900 малих острва истоименог архипелага. Укупна површина острва ове државе износи 28.400 квадратних километара, а број становника је око 570.000.

Истраживање аустралијских научника објављено је у научном онлајн часопису „Инвајронментал рисерч летерс“.