Пронађено најстарије оружје на свету

12-05-2016 03:31:38 | | / vostok.rs |


Аустралијски научници пронашли су у Западној Аустралији делове секире израђене пре 49 хиљада година.

Откривени артефакти су величине нокта и веома личе на типичан стари камен. Међутим, научници тврде да је у питању фрагмент секире која је коришћена пре око 46-49 хиљада година, отприлике у време када су први људи ступили на овај континент.

Фрагмент је ископан почетком 1990-их у пећини у националном парку Винџана Горџ у региону Кимберли Западне Аустралије и недавно је испитан.

„Нигде другде на свету нећете наћи овако старе секире“, рекла је професорка Су О′Конор из Аустралијског националног универзитета која је и ископала оружје.

​Овај налазак показује да рана абориџинска технологија није била тако једноставна као што је раније сматрано. Према тврдњама научника, ово оружје је имало дршку.

Научници сматрају да је секира највероватније измишљена у Аустралији, пошто не постоје докази да је слично оружје нађено у југоисточној Азији, одакле су људи стигли.

„Ово је фантастичан обрт у односу на мишљење европских научника у 19. веку. Њихова претпоставка била је да су се све иновације десиле у Европи, а да су удаљена места као што је Аустралија биле припростије и нису имале много проналазака. А испоставило се да постоји дуга историја проналазака секира у прилично раном добу. Ово је место где је таква технологија измишљена и тек је релативно недавно стигла у Европу“, рекао је Питер Хискок са Универзитета у Сиднеју.