Почела процедура за увођење безвизног режима за Турску

12-05-2016 03:42:43 | | © AFP 2016/ PATRICK HERTZOG/ vostok.rs |


Стручњаци су започели одговарајућу законску процедуру за увођење безвизног режима ЕУ са Турском, јавили су медији позивајући се на извор у Савету ЕУ.

Раније је званични представник председника Европског парламента Мартина Шулца рекао да ће законодавни процес за либерализацију визног режима почети тек након што Анкара испуни све захтеве ЕУ.

Пре тога су у Европској комисији рекли да је турским властима остало да испуни пет услова: да предузме мере за спречавање корупције, да преговара о оперативном споразуму са Европолом, да се договори о судској сарадњи са свим државама-чланицама, да доведе интерна правила о заштити података у складу са стандардима ЕУ и да преиспита законе о борби против тероризма.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган критиковао је став Европске комисије и рекао да Анкара неће мењати своје антитерористичке законе. Ердоган је изразио наду да ће до октобра сва питања о укидању визног режима бити трајно решена.

Укидање виза представља део споразума о избеглицама који је закључен између Анкаре и Брисела у марту, а по коме би Турска требало да испуни 72 захтева Европске уније.