Шта политичари говоре „кад нема“ микрофона

13-05-2016 10:38:36 | | / vostok.rs |


Последњи скандалозни гаф британског премијера, изречен док је микрофон „био искључен“ није једини нити јединствен као такав. Неколико речи ван оквира које предвиђа протокол дозволили су себи многи светски политичари. РТ нас подсећа на најинтересантније:

Дејвид Кемерон: О корупцији

Недавно је у разговору са кантерберијским надбискупом и председавајућим Доњег дома парламента Камерон изјавио да су Нигерија и Авганистан најкорумпираније државе на свету: „ Данас смо имали веома успешан састанак кабинета министара, говорили смо о предстојећем антикорупцијском самиту. Доћи ће Нигеријци, заправо, у Британију ће доћи лидери неколико фантастично корумпираних држава. Нигерија и Авганистан су можда две најкорумпираније државе на свету“. А микрофон је све време преносио ове речи британског премијера.

Џон Мејџор: Бесловесни кретени

Својом закулисном изјавом Кемерон је поновио подвиг једног од својих претходника на месту премијера — Џона Мејџора. Наиме, 1993. године Мејџор је после интервјуа, не схвативши да су микрофони још увек укључени, увредљиво говорио о своја три министра евроскептика, назвавши их „кретенима“. Тако бесан, изјавио је да ће првом приликом ову тројицу „разапети“.

Гордон Браун: Упорна баба

Делује да Британији баш добро иде уз „отвореност“ њених премијера. Током предизборне кампање 2010. године, Гордон Браун се срео са шездесетпетогодишњом Џилијан Дафи, која је оштро критиковала његову економску и имиграциону политику. Пошто је сео у аутомобил, Браун је прокоментарисао: „то је била катастрофа… чија је уопште била идеја да се сретнем са том женом… она је досадна упорна баба, од оних које тврде да су одувек гласали за лабуристе“. На несрећу, микрофон је био укључен, а премијеру је преостало да се дубоко извињава дотичној госпођи. Истини за вољу, то није спасило лабуристе од пораза на изборима.

Принц Чарлс: Новинарима с љубављу

У Британији су ни чланови краљевске породице „немају длаке на језику“. На конференцији за штампу је 2005. године принц Чарлс осуо је паљбу по новинарима које су занимали детаљи његове предстојеће свадбе са Камилом Паркер. „Како све ово не подносим. Мрски су ми сви ови људи“, кроз зубе је процедио Чарлс обраћајући се својим синовима. Али савремени микрофони преносе и најтише звуке…

Елизабета Друга: Ах, ти грубијани

Традицију британске отоворености ових дана је подржала и сама краљица Елизабета Друга. Током званичног пријема њено величанство је поразговарала са управницом лондонске полиције Луси Д’Орси. Дотична се краљици поверила да је прошле јесени током посете Си Ђинпинга Британији, управо она била задужена за безбедност кинеске делегације. „Ох, баш нисте имали среће“, била је саосећајна краљица Елизабета додавши да су кинеске дипломате грубијани, с обзиром на на њихово понашање према британској амбасадорки у Пекингу. Овај разговор је снимио краљичин званични камерман?! Видео је доспео у британске медије.

Роналд Реган: Све и само хумор

Англосаксонци са обе стране Атлантика се не разликују много. Најпознатији гаф направио је 40. по реду председник САД. Роналд Реган је 1984. године решио да се нашали током провере звука пред радијско обраћање нацији и скоро довео свет на ивицу нуклеарног рата: „Драги сународници, Американци, срећан сам што могу да вам саопштим да сам донео закон којим укидам СССР заувек. За пет минута почиње бомбардовање“. У „империји зла“ једва су схватили да се ради о шали, а Бела кућа је морала да се извињава.

Џорџ Буш млађи: Обичан момак

По броју „јаких“ изјава убедљиво предњачи Џорџ Буш Млађи.Током предизборног митинга 2000. године, Буш је у разговору са будућим потпредседником Диком Чејнијом назвао новинара „Њујорк тајмс“ „великом задњицом“. И није се удостојио да се извини, што је донекле разумљиво јер је Буш „обичан момак“ и увек каже шта мисли.

Шест година касније на самиту Велике осморке у Русији Буш је поздравио Тонија Блера „Хеј, Блере, шта радиш?“, након чега му се жалио на нападе Хезболаха на Израел: „У ствари, УН би требало да притисну Сирију, како би она натерала Хезболах да престане да прави с…ња“. Нажалост, микрофон је био већ укључен.

И то није све. Године 2008, већ бивши амерички председник је током ручка на самиту Г-8 у Јапану рекао италијанском премијеру Берлусконију: „Читао сам да се суд поново заинтересовао за тебе. Они те стално јуре“.

Обама: Дупли аршини

Барак Обама је „дебитовао“ 2011. године у Чикагу током прикупљења средстава за Демократску странку. Након разговора са новинарима, Обама је рекао у микрофон, који није био искључен, да је емир Катара „велики присталица демократије на Блиском истоку. Реформе, реформе и још једном реформе — све то видите на Aл Џазири“. Мада, како је додао Обама, „емир Катара се не реформише. У овој земљи нема великих помака када је реч о демократији“.

Званични Катар је био веома огорчен због ове изјаве, јер је истог дана током званичног сусрета са емиром Обама делио хвалоспеве на рачун ове земље због „успеха у блискоисточној демократији“.

Саркози и Обама: Дует о Нетанјахуу

На самиту Г-20 одржаном 2011. године чули смо дует Обаме и Саркозија. Овог пута су били укључени уређаји за симултано превођење па су новинари чули да је Саркози назвао Нетањахуа „лажовом“ и рекао је да га не подноси. Обама је подржао колегу: „Теби је он дозлогрдио, а ја сам приморан сваки дан да комуницирам са њим“. Касније је Саркози тим поводом имао мучан разговор с јеврејском заједницом.

Жан Кретјен: О америчким политичарима

Канадски премијер је 1997. године чекао долазак председника Клинтона на самит НАТО-а. Кретјен је колегама из Белгије и Луксембурга рекао следеће: „У вашим земљама и код нас би такви политичари лежали у затвору, зато што Американци продају гласове“. Затим је шаљиво предложио да се састанак започне без америчког председника. Његову изјаву је снимила једна од телевизија, па је информација процурела у медије. Клинтон је потом рекао да ће се обрачунати са Кретјеном — на терену за голф.

Жак Ширак: Кравље лудило

Ширак је у разговору 2005. године са Путином и Шредером оценио британска јела: „Једини британски допринос европској пољопривреди је кравље лудило. Немам поверење у такве неспособне куваре. У Британији је најгора храна, ако изузмемо Финску. Новинари с одмах обелоданили његове речи. Да ли треба рећи да је то долило уље на ватру веома компликованим британско-француским односима?!