Петак тринаести, субота четрнаести

13-05-2016 06:39:48 | | / vostok.rs |

Највећа штета која се може нанијети Србској, заправо је већ одавно нанесена. То је осјећај несигурности, набијање притиска и вјештачка подјела народа кроз медије.


Нико није толико ватрено гледао на протесте, док медијско спиновање није завртило људима мозак. До кафанских прича са страхом од физичких обрачуна у главној улози. (?!)

Народ је, уопште, слабо политички активан код нас. Још мање свјестан својих политичких моћи и права. Ограничен је број људи који желе, а још мањи број међу њима који умију да се баве политиком. Јасно је да би на заказани митинг опозиције изашло, са све страначким појачањима из других градова, испод 10.000 људи.

Ко се боји скупа још?

То је за град од близу 200.000 становника далеко од "критичне масе". Но, то је било без оволиког дизања тензије, до нивоа Усније (Вучић) и Иринеја (патријарх). Сад се заинтересовао и онај ко сигурно није мислио ићи.

Сваки скуп, колико год бројан и под којим год геслом био, добродошао је уколико је миран. Нека се људи прошетају и проговоре. Преброје. Излазили су синдикати на цесте. Видјели смо већ раније у Парку Младен Стојановић, да су се правили митинзи у близини Станковићевог комплекса и зграде Владе РС. Причале су се ове исте приче, исти аналитичари прокљувљивали издају, раскринкавали планове за нереде, па ником ништа.

Не само да се не извињавају касније како су промашили, већ у потпуности једно велико - НИШТА.

Ко о чему, аналитичари о поштењу

Одовор на то зашто се власт толико боји митинга опозиције овај пут, треба тражити у сопственом несамопоуздању. Сјећању, да је данашња власт почела смјену садашње опозиције, управо протестима својих присталица у јавном простору. При том се сваким обликом покушаја насилног рушења уставног поретка, што нико не спомиње, треба бавити полиција, а не присталице супротног табора.

Локал је близу и Савез за промјене је овај пут стартовао на вријеме, али власт неће да изгуби прикључак. Неодговорно и недемократско понашање је на њиховој страни.

Уколико је неко заказао митинг, а ти желиш показати да имаш више присталица него он, нема никаквог разлога да то доказујеш исти дан. Можеш дан раније, кад већ држиш власт у престоници, па да буде и исто мјесто. Овако су отели и мјесто и идеју, што није фер. Ни демократски. Али ради посао код циљне групе.

Нема разлога да се, при овим салвама оптужби и увреда, поштено не каже да у свим логичким системима размишљања онај који заказује митинг исти дан, и на истом мјесту гдје је већ заказан, тај који тражи кавгу. За мене се зна да нијесам ничији, осим здраворазумски, па ме није страх од етикета. Многе друге јесте, па не смију рећи да владајући злоупотребљавају државне институције, како би опозицији протест отежали или га потпуно онемогућили. Но, то деценијски неадекватним одговором опозиције постаје наш политички фолклор.Ја да сам опозиција, ја то не бих овако трпио. Рефлексима мртвог коња.

Сјећам се из времена кад сам сркао сузавац, да нам је режим Слободана Милошевића забрањивао протесте против себе. Или их одобравао, па онда слао камионе који носе разглас на ванредни технички преглед. Али без истоварања опреме. То није вријеме и начин понашања којем се треба враћати.

Властохлепље не пита

Да ли је у питању већа љубав према власти, различите политике или карактерне особине два лидера, али као и у предизборном, тако и у овом предмитингном периоду, позиција држи иницијативу. До те мјере неувиђавно према обичним грађанима, да прилози државних медија и налази дворских аналитичара у предвечерје сутрашњих протеста звуче посебно одвратно. Онако, кад видите врећу брашна и канту масти иза нечије цјеломудрене, родољубиве опсервације о тајним плановима. Још тајнијих служби.

Свега смо се наслушали. На оптужбе да их финансира Турска, Савез за промјене узвраћа са оптужбом да ће из Србије доћи неки нови Бели орлови или Аркановци, да изазивају нереде код мирних домородаца. На опозиционе фотографије спискова који се праве у државним фирмама за "добровољни" одлазак на митинг власти, власт узвраћа непотписаним лецима који карикатуришу Чавића, патетишу о издаји и позивају на тај исти митинг. Власт данас опет подиже улог еурекисањем да опозицију финансира Сорош, а да никоме не пада на памет да све те опачине и докаже јавности.

Недавно сам писао о томе, али џаба. Опет се у међусобним оптужбама обилато служе "нестанком, укидањем, будућношћу" Српске. И то је оно што посебно нервира некога ко ће без проблема погледати шта се дешава на оба митинга. Из знатижеље. Биће Српске и послије ваших митинга.

Најбитније је да не буде нереда


То прво.

Друго, посјетиоци Фронтала знају за јучерашњу срамоту када је бившим борцима Војске Републике Српске забрањено да на прославу оснивања исте те ВРС уђу у касарну Козара. Је ли ико чуо било какву реакцију одговорних из оба политичка блока? Издају ових дана саопштења као на производној траци, а овоме ништа. Ни да бекну, нити да нешто предузму. А ово је идеална прилика да се утркују у показивању патриотизма.

Сви они који су јуче полагали вијенце и присуствовали скуповима поводом Дана Војске Републике Српске, те у изјавама за медије изражавали крајње дивљење и поштовање спрам жртве које су пали борци дали за мир и слободу, требају почети своје митинге 14.05. истим тим ријечима.

Послије ако им се иде тући са неистомишљеницима који су или саборци или потомци тих који су краћи за главу због тога што смо се одбранили и избјегли судбину Републике Српске Крајине, онда нека послије тога оду у прву радњу, купе штрик и објесе се.

Преживјели смо отварање Ферхадије, преживјећемо, валахи, и вас.