„Статоил“: Испорука ТПГ из САД неће имати велико тржиште у Европи

14-05-2016 09:17:29 | | / vostok.rs |


Испоруке америчког природног течног гаса (ТПГ) неће успети да истисну са европског тржишта „плаво гориво“ које се испоручује цевима, пренела је агенција „Блумберг“ изјаву потпредседника маркетинга и трговине норвешке компаније „Статоил“ Тора Мартина Анфинсена.

Очекује се да ће цена гаса у САД порасти током године, што ће довести до раста трошкова транспорта у Европу. Стручњаци РБЦ „Капитал маркетс“ прогнозирају скок цене гаса Хенри Хаб (најважнији дистрибутивни гасни чвор у САД) за 32 одсто следеће године.

„Нема таквих капацитета гасовода у Европи који не би могли да конкуришу… Апсолутно смо уверени да ће се појавити роба која ће с времена на време долазити у Европу, уверен сам да ће постојати дугорочни уговори по конкурентским ценама, али не видим у томе велику претњу“, рекао је Анфинсен.

Норвешка, која је прошле године испоручила рекордне количине гаса европским потрошачима, задржаће ове цифре током следећих неколико година, сигуран је представник компаније.

„Потражња, а не понуда треба да буду наша главна брига… Гасовод ће остати основа за испоруку гаса у Европу“, нагласио је Афинсен.

До данас је добијена само трећина пројектованих средстава норвешког континенталног појаса. Норвешка је други после Русије највећи испоручилац гаса у Европи, чије је учешће на тржишту 25 одсто (учешће Русије је око 30 одсто).

САД су започеле извоз гаса у фебруару, када је компанија „Ченир енерџи“ почела са испорукама у Бразил. Америчка компанија потписала је дугорочне уговоре са низом европских компанија, укључујући и британску „БГ Групу“ и шпанску „Гас натурал“.