Млади руски научник спреман за трансплантацију главе

14-05-2016 09:59:11 | | / vostok.rs |


Италијански неурохирург Серђо Канаверо и његов кинески колега Сјаопин Рен спремни су за трансплантацију главе младом руском научнику коју ће извести према такозваним протоколима „хевен“ и „гемини“.

„Научници сада имају поуздан доказ о одрживости протокола "гемини" и "хевен" и ја сам сигуран да ће руски хирурзи бити заинтересовани да се придруже својим кинеским колегама у овој области“, рекао је др Канаверо Валерију Спиридонову, који се добровољно пријавио да буде први човек који ће да се подвргне пресађивању главе.

Валериј Спиридонов, тридесетогодишњи компјутерски стручњак из Владимира у Русији, пати од Вердниг-Хофмановог поремећаја — болести која напада мишиће са којом се не живи дуже од 20 година. Сада постоји шанса да се његов живот продужи и успут потпомогну научна истраживања.

У низу чланака објављених у медицинским часописима, Канаверо и Сјаопин су писали да извођење захвата по протоколу гемини минимално оштећује нерве и ћелије, као и да спречава мождану смрт штити и могућност да пацијент после трансплантације пати од јаких болова.

Др Канаверо сматра да је проблем у томе што ће бити потребно најмање 30 минута да се одсечена глава повеже са телом даваоца и обезбеди нормалан проток крви.

Кинески хирурзи су већ тестирали нови начин трансплантације главе.

На питање када ће Валериј бити оперисан, др Канаверо је рекао да је захват планиран за наредну годину у Кини.

„Ми смо већ све доказали што смо морали да докажемо“, рекао је он.