Не заваравајте се: Амерички ракетни систем усмерен је против Русије

14-05-2016 10:06:58 | | / vostok.rs |


Амерички одбрамбени ракетни систем у Европи наводно је усмерен на претњу коју представља ирански ракетни програм, али стручњаци се слажу да је програм „Егис“ заправо усмерен против Русије.

Најновији део иницијативе Барака Обаме, познат као Европски фазни прилагодљиви приступ стигао је јуче у Румунију. У петак ће изградња почети и на локацији у Пољској. Када се изгради, ЕПАА ће бити у потпуности оперативна.

Званичници НАТО-а су одавно тврдили да ЕПАА не представља претњу Москви, али званичници, политичари и аналитичари из Русије и другде нису убеђени у то.

Политички аналитичар Георгиј Фјодоров каже да је ово стратегија НАТО-а да ухвати Русију неспремну.

„Наравно да ће рећи да сви тенкови пакта у Естонији и Летонији, као и ратне игре, нису предвиђени да се сукобе са нама, већ служе за одбрану (Пакта) против ДАЕШ-а или неких других терористичких група“, рекао је Фјодоров за Спутњик. „Али не треба да се заваравамо. Све војне акције и акције застрашивања у близини наших граница, изведене су првенствено против нас“.

Сергеј Јермаков из руског Института за стратешке студије слаже се са овим мишљењем, указујући на нагомилавање НАТО-а у Источној Европи. Ракетни одбрамбени систем НАТО-а, нуклеарно оружје и конвенционалне снаге све су „усмерене против наше земље“, изјавио је Јермаков за Спутњик. „То је врло јасно“.

Сједињене Државе развиле су европски ракетни одбрамбени систем као интегрални део своје стратегије за осигуравање глобалне доминације, додао је он.

Део ракетног система НАТО-а у Румунији и Пољској представља знак упозорења, рекао је Јермаков и додао да он представља „претњу (руској) безбедности“.

„Одбрамбени ракетни систем Вашингтона је усмерен је против Русије. Његов главни циљ је да неутрализује наше нуклеарне капацитете“, рекао је за „Взгљад“ аналитичар за одбрану Игор Короченко. „Сједињене Државе ће инвестирати у ракетни одбрамбени систем у морским базама у Балтичком и Црном мору, а затим ће Вашингтон моћи да уцењује Москву“, додао је он.