Пољска за одустајање од извршења акта Русија-НАТО

15-05-2016 01:12:07 | | / vostok.rs |


Северноатлантски пакт не треба да се придржава оснивачког акта Русија-НАТО, изјавио је министар спољних послова Пољске Витолд Вашчиковски на међународној конференцији о безбедности у престоници Естоније Талину.

Оснивачки акт Русија-НАТО потписан је у Паризу 1997. године. Према документу НАТО „потврђује да ће у текућим и будућим условима безбедности пакт вршити колективну одбрану и друге задатке кроз обезбеђивање потребних неопходних усаглашених интеграција и јачања капацитета, а не кроз додатно стално распоређивање значајних борбених снага.“

„То је документ о политичким обавезама, он није правно обавезујућ. Ја мислим да не треба да се придржавамо тог документа“, цитирао је портал „Постајмс“ речи шефа пољске дипломатије.

Према речима Вапчиковског, ситуација се изменила од када је закључен споразум. Та обећања је давао НАТО тог времена, а не организација у садашњем облику након проширења.

У петак 13. маја Витолд Вашчиковски учествовао је на церемонији почетка изградње америчког система ракетне одбране (ПРО) у пољском граду Редзиково. Министар је рекао да ће систем ПРО повећати ниво безбедности Пољске и да није усмерен против Русије, а намењен је за „одбрану против напада из региона Блиског Истока“.

Дан раније почео је са радом копнени стационарни део америчког система ПРО „Егис ашор“ у Девеселу у Румунији.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Москва бити приморана да размисли о заустављању претње Русији коју представља постављање америчког система ПРО у Источној Европи. Пентагон је схватио изјаву Москве као „претњу“ и изразио своју забринутост због изјава руске стране.

У Варшави ће у јулу бити одржан самит НАТО-а на којем ће државе-чланице пакта разматрати могућност проширења војног присуства на источном крилу.