Украјина победила нa „Евросонгу“ политички мотивисаном песмом

15-05-2016 08:40:22 | | / vostok.rs |


Украјинска певачица Џамала победила је на „Песми Евровизије 2016“ са контроверзном композицијом о Стаљиновим депортацијaма Кримских Татара. Аустралија је освојила друго место, а Русија треће.

Песма „1944“, коју је сама написала и извела Џамала, украјинска певачица кримско-татарског порекла, била је инспирисана причом њене прабабе о депортацији Кримских Татара у Сибир током 1944. под Стаљиновом влашћу.

Пре финалног наступа, Џамала је рекла да би победа показала да су Европљани „спремни да чују о болу других људи“.

Учешће Украјине на Песми Евровизије“ ове године је било веома провокативно и политизовано. Упркос гласинама да би песма могла буде дисквалификована због својих политичких призвука, Референтна група такмичења Песма Евровизије тврдила је да ни наслов ни текст не садрже политички говор.



Док јавно тврди да њена песма не садржи политичке алузије, Џамала је признала у телефонском разговору са познатим руским пранкером Лекусом (телефонски хакер) да речи значе „више него што би човек могао мислити“ и да „дефинитивно“ садржи политичку поруку. Међутим, да је песма названа „2014“ уместо „1944“, то би одмах значило дисквалификацију, и тако, како је Џамала рекао Лекусу, који се представио као украјински министар културе, морали су да остану „мудри и опрезни“, како да не би открили „тајну“ песме.