Сервер: У Дејтону је одлучено да Република Србска није независна држава и то неће бити промењено

17-05-2016 08:18:52 | | / vostok.rs |


Нећу ја одлучивати хоће ли Република Србска постати независна. То је већ једном одлучено и одлука да није независна неће бити поништена. Додик користи идеју независне Републике Српске, да би правио своју политичку каријеру. А оно што не ради јесте да грађанима Републике Српске омогући бољу економију и боље услуге, рекао је у разговору за ТВ1 професор Универзитета „Џон Хопкинс” Данијел Сервер.

„БиХ нема владу у Сарајеву која може преговарати са ЕУ јер су Американци, укључујући и мене, наметнули Дејтонски споразум. Он је онемогућио постојање функционалне владе”, тврди Сервер.

Председник Републике Српске Милорад Додик је на митингу у Бањалуци рекао како „неће неки Сервер одлучивати о томе каква ће Република Србска бити, самостална или не“.

Сервер тврди да није чуо за ту изјаву, али на свој начин признаје да је Додик у праву:

„Нећу ја одлучивати хоће ли Република Србска постати независна. То је већ једном одлучено и одлука неће бити поништена. Чак и ако он то објави, нико неће признати ту независност. Поготово не Србија, јер би тада била у незгодном положају. Тиме би оштетила везе с Бриселом и Вашингтоном“.

Коментаришући сопствену изјаву да би у случају независности Републике Српске могло доћи до настанка мале исламске државе, он објашњава да је то очито:

„Дељење БиХ по ентитетским границама не би било крај процеса. Хрватски ентитет би се такође одвојио. Онда би остале две, три муслиманске енклаве. То је један од главних разлога. САД су се одупирале поделама, хтели смо уједињену земљу. Мислили смо да не би била добра опција стварање једне мале исламске државе, ни за Хрватску, ни за Србију ни за Европу. То не би било добро ни данас”, објашњава Сервер.

Он тврди да је Мостар врло тужна прича: „Михаел Штајнер и ја смо у Дејтону преговарали о споразуму који је укључивао Мостар. Рекао бих да је било шест општина унутар Града. Хтели смо да избегнемо поделу на два дијела. ЕУ је потрошила огроман новац у Мостару. Град је, како сам чуо, још подељен. Мислим да је то тужно. Више сам импресиониран оним што се постигло у Брчком. Американци су тамо потрошили много мање новца, али је концепт интеграције био пуно јаснији. Понекада чујем да ће се и Брчко можда раздвојити, чујем критике, али мислим да је фер рећи да је уједињење било успешније у Брчком него у Мостару. Не мислим да смо, 20 година после Дејтона, видели да је етничка сепарација успешнија у доношењу слободе и просперитета“.

Факти