Русија: ЕУ прећутно подржава једнострано понашање Приштине

17-05-2016 07:20:24 | | / vostok.rs |


Представник Русије на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) о Косову казао је да Приштина занемарује и покушава да једнострано промени споразум постигнут са Београдом о Заједници србских општина (ЗСО), уз прећутну дозволу ЕУ.

„Приштина мора одмах да примени споразум о ЗСО и то ће да буде лакмус тест њене спремности да испуни обавезе, иначе ћемо видети погоршање ситуације на Косову и око њега“, рекао је руски представник.

Он је нагласио да је Резолуција 1244 СБ УН била и остаје једина платформа за решавање ситуације на Косову.

„Нико нема право да једнострано мења ову одлуку СБ УН, одлуке може да мења само он сам“, навео је руски амбасадор.

Он је додао да је важно да се одржи присуство Унмика и да се веома пажљиво прати ситуација на Косову.

„Изјаве да треба да се смањи мисија и буџет нису утемељене у извештају генералног секретара УН, који је навео да још много тога мора да се уради“, казао је руски представник.

Он је рекао да је политичка ситуација на Косову и даље нестабилна, а да се сукоб са косовском опозицијом која захтева одбацивање ЗСО и ревизију споразума са Црном Гором интензивира.

„Уместо дијалога, опозиција је користила и користи насиље, од августа 2015. није било никаквог напретка у дијалогу“, навео је он.

Нагласио је да се Русија нада да ће што пре кренути са радом суд за злочине ОВК и да он неће поновити неуспех Хашког трибунала.

Руски представник је казао и да је Косово постало уточиште и транзитни центар радикалних исламиста који користе ову територију за регрутацију и тренинг.

„Графити Исламске државе на србском манастиру показују опасне ставове међу локалним становништвом“, рекао је он и подсетио да Косово има највише бораца у овој терористичкој организацији у односу на број становника.