НАТО неће распоредити снаге за брзо реаговање у случају сукоба са Русијом

17-05-2016 04:30:47 | | / vostok.rs |


НАТО неће моћи да распореди снаге за брзо реаговање у Источној Европи у случају евентуалног конфликта са Русијом, пише „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе у Алијанси.

Два висока представника НАТО-а изјавила су да стварање група од пет хиљада људи које би могле да се подигну на узбуну у Балтичким земљама или Пољској, бити „веома рањиви“. Одлука Москве о размештању свог наоружања у Калињинградској области представља суштинску опасност за НАТО, пише „Фајненшел тајмс“.

„Русија има ракетне и противбродне системе у копненим и поморским базама, као и борбене авионе смештене у Калињинградској области и другим регионима земље, који могу да покривају велики простор“, изјавио је представник НАТО-а.

Почетком маја директор Пентагона Ештон Картер изјавио је да НАТО разматра могућност распоређивања четири батаљона у балтичким земљама и Пољској. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је да ће Москва као одговор поставити три нове дивизије.

Експерти не искључују могућност да Русија на западне границе пребаци оперативно-тактичке системе „искандер М“ и опреми бродове и подморнице балтичке флоте ракетама „калибар“.

Руске власти више пута су наглашавале да нису заинтересоване за подстицање сукоба са НАТО-ом, али да су спремне да дају адекватан одговор на акције Запада.