Кери: Међународна заједница за помоћ Либији

17-05-2016 09:42:58 | | © AFP 2016/ ANDY RAIN / POOL/ vostok.rs |


Међународна заједница је, осим делимичног укидања ембарга на испоруку оружја у Либију, спремна да омогући економску и хуманитарну помоћ Либији на захтев власти, изјавио је новинарима амерички државни секретар Џон Кери.

„Сједињене Америчке Државе су спремнe, и међународна заједница је спремна да обезбеди хуманитарну и економску помоћ и подршку безбедности новој либијској влади на њихов захтев“, изјавио је Кери.

Министри спољних послова 20 земаља, међународних преговарача за Либију, намеравају да подрже владу националног јединства, ако она призна Резолуцију СБ УН 2259, изјавио је Кери.

„Либијском народу је потребна влада. И ево је. Њу подржава међународна заједница и она је спремна да ради“, рекао је он.

Амерички државни секретар нагласио је спремност међународне заједнице да подржи владу националног јединства ако та влада буде испуњавала тачке Резолуције Савета безбедности УН 2259, према којој та влада треба да се састоји од председничког савета и кабинета који подржавају друге државне институције, укључујући и представнички дом и државни савет. Она ће морати да се налази у главном граду државе Триполију и да настави контролу наоружања у Либији, пружајући им безбедно складиштење. Влада ће бити дужна да штити интегритет и јединство Националне нафтне компаније, Централне банке Либије и Либијске инвестиционе управе, а те институције да прихвате ауторитет владе.