Евроазијска економска комисија почиње консултације са Ираном

17-05-2016 07:56:55 | | / vostok.rs |


Савет Евроазијске економске комисије (ЕЕК) дао је налог да се почну консултације са Ираном о закључењу привременог споразума о зони слободне трговине, саопштила је министарка за трговину Владе Русије Вероника Накишина.

„Важна одлука на крају Савета Евроазијске економске комисије у понедељак је налог који је дат јединственој преговарачкој делегацији да почне неформалне консултације са Ираном о закључивању привременог споразума о зони слободне трговине“, изјавила је руска министарка за трговину Вероника Накишина.

Министарка је објаснила да Евроазијска економска комисија за сада нема мандат за вођење преговора са Ираном о привременом споразуму о зони слободне трговине.

„Мандат за вођење преговора дају председници држава-чланица. Ми смо добили мандат за одржавање неформалних консултација са Ираном, чији резултат треба да буде наш извештај председнику, који планирамо да направимо до октобра ове године. И у случају да наш извештај буде тако позитиван, председници ће нам дати мандат за формалне преговоре и на тај начин ће овај процес од октобра већ моћи и формално да буде покренут“, навела је Накишина.

Она није навела шта би обухватало привремени споразум са Ираном.