Камерон упоредио Путина са ДАЕШ-ом

18-05-2016 09:25:33 | | / vostok.rs |


Прво је Борис Џонсон упоредио ЕУ са нацистима, а сада британски премијер Дејвид Камерон привлачи још више контроверзе у дебату о „брегзиту“ након повлачења паралеле између руског председника Владимира Путина и терористичке групе ДАЕШ, речима да би и једни и други били срећни да виде Велику Британију ван ЕУ.

Камерон, који и даље гура своје виђење да Британија остане чланица европског блока, одговорио је на недавне критике након што је рекао да ће се Европа суочити са повећаним ризиком од избијања рата уколико Велика Британија напусти ЕУ.

„Никада нисам рекао да ће, ако напустимо ЕУ у четвртак, рат почети у петак“, рекао је премијер гостима на Светском економском форуму, пре него што је изјавио да би Путин и Абу Бакр ел Багдади, вођа терористичке групе ДАЕШ, поздравили „брегзит“.

„Треба поставити питање: Ко би био срећан уколико бисмо напустили ЕУ? Путин би био срећан и, претпостављам, Багдади би био срећан.“

​„Али наши пријатељи у Аустралији, Новом Зеланду, Америци и у целом свету и Европи говоре да је излазак наша ствар, да је то наш избор, иако би они желели да останемо и мисле да је то добро и за нас и за њих.“

Коментари су већ привукли пажњу критичара, који су британског премијера оптужили за безразложно дизање узбуне током читаве кампање усмерене на останак Британије у ЕУ.

​Камерон је исмејан након што је тврдио да би Европа могла да уђе у рат у случају „брегзита“, док је бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон оптужен за расизам након што је рекао да је „полу-кенијско“ порекло америчког председника Барака Обаме довело до „предачке одбојности“ према Британији и да је имало утицај на његов позив Лондону да остане у ЕУ.

​Иако су Русија и Велика Британија биле супротстваљене у неколико питања, обе земље су умешане у антитерористичку кампању против ДАЕШ-а на Блиском истоку и обе земље су слале ваздушне снаге усмерене на уништавање терористичких група.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут