Вучић најавио нове приватизације

28-04-2014 04:17:50 | | фото: Танјуг/ mojenovosti.com |

Београд – Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић каже да ће држава морати да прода Телеком Србије.
Вучић је, образлажући експозе посланицима у Скупштини Србије, најавио почетак приватизације Телекома у првих 100 дана владе. Он је реако да Телеком Србије мора бити приватизован како би одржао корак са конкуренцијом.
Вучић је подсетио да се удео Телекома на тржишту мобилне телефоније смањује, као и да више нема монопол на тржишту фиксне телефоније.
Он је рекао и да ће у Србији бити додељена лиценца за 4Г мрежу, а да држава и Телеком тренутно немају средстава да финансирају изградњу те мреже.
Будући премијер је реако и да је најбоља опција за Електропривреду Србије улазак неке од најјачих страних компанија као мањинског партнера. Мањински партнер би бирао већину менаџмента у ЕПС-у, повећао ефикасност пословања, а самим тим и вредност компаније.
„На тај начин би се повећала вредност ЕПС-а, за случај да се одлучимо да је продамо на берзи, што би могло да се деси 2016. године“, рекао је Вучић.
Вучић је подсетио и да Србијагас прави највеће губитке и да том предузећу треба хитно организационо и финансијско реструктурирање, као и потенцијална преватизација неких делова компаније како би они постали профитабилни.
Железнице ће се, како каже, реструктурирати на три целине – превоз путника, превоз робе и инфраструктуру. Превоз робе биће приватизован, док ће превоз путника и инфраструктура остати у власништву државе.
За државно предузеће Лутрију Србије, Вучић је казао да већ постоје страни партнери који су заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу.
Према његовим речима, од продаје лиценце инкасирао би се добитак од 100 милиона евра.
Вучић каже да је РТБ Бор највреднија компанија у истчној Србији, али има проблем лошег менаџемта.
„Потребно је променити регулаторни оквири како би се извршила приватизација РТБ Бора и његова цена приликом продаје повећала“, поручио је Вучић и додао да ће значај Бора потенцијално расти, због експлоатације руде у источној Србији.
Он је казао да до средине године треба да почне приватизација Дунав осигурања, као и почетак решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године.
Најавио је и завршетак реструктурирања 153 друштвена предузећа као и разрешење ситуације у Железари Смедерево и компанији Симпо, чије је пословање оченио као „неодрживо“.
„Држава неће да баца паре у бунар у недоглед“, казао је Вучић и подсетио да нефункционисање тих предузећа државу годишње директно или индиректно кошта 750 милиона долара годишње.
Вучић је рекао и да ће за београдски аеродром „Никола Тесла“ бити пронађен концесиони партнер.
Мандатар Александар Вучић рекао је да су три кључна задатка нове владе реформа функционисања економије, развој приватног сектора и консолидација буџета.
„Сами можемо да упропастимо Београд на води“
Мандатар српске владе Александар Вучић очекује да ће пројекат „Београд на води“ подићи грађевинску индустрију у целој Србији.
Он је поручио да ће тај пројекат моћи да се изјалови само ако га сами упропастимо нерадом, корупцијом или погрешним и намерним лошим чињењем.