Трчање босих ногуБез патика до боље меморије

19-05-2016 08:16:59 | | / vostok.rs |


Радна меморија боље функционише након трчања босих ногу, показало је најновије истраживање.

Експеримент који је осмислио тим истраживача америчког Универзитета Северне Флориде (УНФ) показао је да трчање босих ногу доводи до бољих когнитивних перформанси од трчања у патикама.

„Ако скинемо патике и кренемо да трчимо, завршићемо паметнији него што смо почели“, рекао је вођа тима истраживача др Рос Аловеј, ванредни професор Одељења за психологију на УНФ.

У оквиру експеримента, 72 учесника узраста од 18 до 44 године трчало је 16 минута и без патика и са њима темпом који су сами одредили. Радна меморија мерена је пре и после трчања. Резултати су показали значајан пораст од око 16 одсто у когнитивним перформансама приликом босоногог трчања. Такође, није примећен пораст у радној меморији након трчања у патикама.

Приликом трчања босих ногу учесници су морали да заобилазе могуће опасне предмете користећи прецизно постављање стопала. Према др Аловеју, услови босоногог трчања захтевали су већу употребу радне меморије због повећане тактилне осетљивости повезане са босоногошћу.

„Радна меморија сматра се кључном когнитивном вештином и ови налази представљају добру вест за људе који траже забаван начин да повећају радну меморију“, рекла је сарадница на експерименту др Трејси Аловеј.