Кацин: Посета Путина Словенији прилика за дијалог НАТО-Русија

19-05-2016 04:56:21 | | © Wikipedia/ Medija centar Beograd/ vostok.rs |


Посета руског председника Владимира Путина Словенији прилика је за успостављање дијалога, казао је амбасадор Словеније при НАТО-у Јелко Кацин.

Кацин је рекао да му је чудно што неки у Словенији ту посету оспоравају, додајући да то не чини нико у иностранству када му се објасни циљ Путинове посете 30. јула која је неслужбеног карактера.

Долазак руског председника у Словенију прилика је за дијалог Русије и НАТО-а три недеље након самита у Варшави и можда је примереније да то покуша мања чланица савеза него нека велика, рекао је Кацин за Словеначки радио.

Он је учествовао у емисији у којој је више аналитичара процењивало односе НАТО-а и Руске Федерације и тезе о новом „хладном рату“ због постављања ракетног штита у Источној Европи.

„НАТО не жели нити обнавља ни хладни ни специјални рат, нити делује у правцу јачању конфликта, него ради на његовом смиривању“, казао је Кацин.

Више учесника, специјалиста за дипломатију и безбедност, у тематској емисији је оценило да ће се односи Русије и НАТО-а почети да се сређују тек после америчких председничких избора.