Изложбена поставка о првом комплексу логора смрти у НДХ "Моје јадовно" у Билећи

29-04-2014 07:10:57 | | mojahercegovina.com/ mojenovosti.com |

БИЛЕЋА – Завичајни клуб ”Освит” Билећа и Удружење грађана ”Јадовно 1941” из Бањалуке организују изложбу ”Моје Јадовно” – изложбена поставка о првом комплексу логора смрти у НДХ. Изложба ће бити отворена у суботу, 3. маја, у 19:30 часова, у изложбеном простору Дома културе ”Јевто Дедијер” у Билећи. Аутори изложбе су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Ј. Басташић.
Прва изложба 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, којаје до сада виђена у: Бањалуци, Новом Саду, Београду, Сремским Карловцима, Митровици, Музеју Семберије у Бијељини, у добојском музеју, Деревенти, Броду, Источном Новом Сарајеву, Требињу, Теслићу, као и у Њујорку, Лондону, Лестеру и Ослу, биће приказана и у Билећи. Страдалничка, али и пркосна устаничка прошлост Херцеговине, као и чињеница да је у комплесу логора смрти тематски обрађеном у изложби страдао велики број Срба са овог подручја, само су неки од разлога постављања изложбе и у овом граду.
Посјетиоци ће имати прилику да упознају обичне животне приче које свједоче о страдању. У комплексу логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, страдале су 40.123 жртве.
Поставка ће трајати до 11. маја.