Још два услова за укидање виза самопроглашеном Косову

21-05-2016 10:16:07 | | / vostok.rs |


Прва расправа министара унутрашњих послова ЕУ о визној либерализацији за самопроглашено Косово завршена је без коначног договора, а из Брисела поручују да постоје још два услова — демаркација границе са Црном Гором и ефикаснија борба против организованог криминала.

Министри унутрашњих послова ЕУ разговарали су и о визној либерализацији за грађане Турске, Грузије, Украјине, али као и у случају самопроглашеног Косова, без коначног договора.

Реч је, иначе, о првој министарској дебати након што је Европска комисија почетком маја оценила да је самопроглашено Косово испунило захтеве за визну либерализацију и препоручила укидање виза за грађане
самопроглашеногКосова.

„Косово је испунило већину услова за визну либерализацију. Међутим, постоје још два предуслова. Први који Косово мора одмах да испуни јесте демаркација граница са Црном Гором. Други је да покаже напредак у ефикаснијој борби против организованог криминала у земљи“, поручио је европски комесар за миграције и унутрашња питања Димитрис Аврамопулос.

Аврамопулос је додао да је исто поручио и званичницима Косова приликом своје недавне посете Приштини.

Иако косовски медији наводе да се после препоруке Европске комисије на
самопроглашеомКосову створила нада да ће грађани са "косовским пасошима" већ овог лета моћи без виза да путују у земље шенгенског простора, из Брисела поручују да временски оквир још не постоји.

Холандско председавање Саветом ЕУ, наиме, није могло да одговори на питање да ли је до краја њиховог председавања, које се завршава у јуну ове године, могућ договор о визној либерализацији за
самопроглашеноКосово.

„Процес доношења одлуке је у току, али на крају је важно шта ће земље–чланице одлучити. Ми нисмо одлучили да успоримо процес или да одложимо ствари“, изјавио је холандски државни секретар за безбедност и правду и министар за миграције Клас Дијкхоф.

Да би визна либерализација за грађане
самопроглашеногКосова ступила на снагу препоруку Европске комисије морају да усвоје Савет ЕУ и Европски парламент.