Грушко: Политика неутралности Финске и Шведске гарантује им безбедност

21-05-2016 11:16:55 | | / vostok.rs |


Још увек Финска и Шведска воде политику неутралности, што гарантује одређену стабилност у региону, која је веома важна за безбедност Русије, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

„Ми смо увек веома високо ценили политику војне неутралности Финске и Шведске, која им је давала и наставља да даје очигледну предност у плану осигурања сопствене безбедности“, рекао је Александар Грушко, одговарајући на питање руских новинара у Бриселу након завршетка дводневног састанка шефова дипломатија земаља НАТО-а.

Другог дана када је Северноатлантска алијанса разговарала о сарадњи са ЕУ, на седници НАТО-а су били позвани врховна председница ЕУ за спољне послове Федерика Могерини и шефови дипломатских ресора Финске и Шведске.

„Данашња архитектура сарадње држава и међународних организација је таква да уз постојање политичке воље омогућава да се изаберу различити начини за борбу против нових претњи и изазова. Сматрамо да су ова политика неутралности, не учествовања у војним савезима, дуго времена били гаранција безбедности и стабилности (Финске и Шведске)“, навео је Грушко.

„Што се тиче њиховог учешћа у различитим врстама међународних акција, ми их оцењујемо по томе колико су у складу са међународним правом. И наравно, нас не може а да не брине нпр. чињеница да је током либијске кампање коју је изводио НАТО, а која је излазила из оквира резолуције СБ УН, учествовала и Шведска“, додао је дипломата.