Шкотска и Каталонија примјер Србској

30-04-2014 08:23:11 | | / mojenovosti.com |

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Србска нема никакве користи од БиХ и да жели да се отцијепи, те нагласио да Шкотска и Каталонија могу да послуже као примјери.
"Догодиће се изненада", рекао је Додик одговарајући на питање новинара америчког недјељника "Њузвик" о томе када ће план бити реализован, по угледу на референдум на Криму.

Додик сматра да би одвајање Републике Српске представљало бољи аранжман за све, наводи се у тексту.

Према његовим ријечима, савез који је формиран у БиХ Дејтонским споразумом је вјештачка творевина спољних фактора, фрустрирајући је за Србе и осуђен на пропаст.

"Ми немамо никакве користи од БиХ", рекао је Додик. Он је додао да вјерује да Република Србска може у финансијском смислу да напредује и чак се интегрише у Европу брже него ако остане у саставу БиХ.

Додик, свјестан забринутости Запада, још није одредио датум референдума. "Чекаћемо. Не желимо никакву дестабилизацију или хаос", рекао је предсједник Републике Српске.

Он често указује на Шкотску и Каталонију као на примјере гдје људи желе референдуме о независности, попут њега.

Додик сматра да је Запад селективан у вези са правом на самоопредјељење референдумом. "Словенија се отцијепила од Југославије. Они су имали референдум и прогласили су независност. Послије неколико година, постали су чланица ЕУ. Зашто би онда Крим био другачији?", упитао је Додик.

Он је одбацио сугестије да руски предсједник Владимир Путин стоји иза његове кампање за референдум. "Нисам о томе разговарао с њим", рекао је Додик.

"Руси увијек поштенији према нама од Запада", али "са цивилизацијске перспективе, ми смо Европљани", каже Додик и истиче да је Европа природан савезник Српске.

Додик је, такође, одбацио као "мит" наводе о обновљеном непријатељству између Русије и Запада.

Према његовом мишљењу, проблеми на Балкану су много старији и сложенији него они ка Криму и могу бити ријешени само окончањем уније са муслиманима у БиХ.
Ако регион може да прими двије албанске државе, Албанију и /самопроглашено/Косово, каже Додик, могу да постоје и двије српске државе.

Додик наводи да му је доста "западних политичара који су направили каријере" на распаду Југославије и оптужује званичнике из времена предсједника САД Била Клинтона за стварање независне државе БиХ, која никада до тада није постојала.

Сада су, каже Додик, сви - Турци, Иранци, Арапи, Европљани - ангажовани у БиХ, док исти страни медијатори мијењају Устав и правила, док су Срби на губитку.

"Свако помињање, чак и овај интервју са вама овог тренутка, свако помињање референдума је осјетљиво", рекао је Додик и додао да "они још вјерују да сам ја лош момак", коментаришући ставове САД и ЕУ у вези са референдумом.

"Па шта? Да ли треба да одустанемо?", упитао је Додик и додао да Република Србска има све "важне елементе за успостављање независне државе".

Он је рекао да једина ствар коју Србска нема јесте "међународно признање", те да га општа пажња и отпор његовом залагању за независност додатно увјеравају да је у праву.

"Не треба нам Босна. Ту није ријеч само о политици, него и о менталитету. Срби никада нису прихватали Босну као државу", нагласио је предсједник Републике Српске.

Он је подсјетио новинара "Њузвика" да ће 28. јуна свијет обиљежити 100 година од убиства аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у Сарајеву.

"Ми сматрамо да је то било прилично херојско дјело, али друга страна сматра да је то било дјело тероризма. Ми ћемо то обиљежити на другачији начин овдје, а муслимани у Сарајеву ће то урадити на другачији начин тамо", рекао је Додик.