Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сви европски Трампови

Сви европски Трампови

22-05-2016 09:23:55 | | / vostok.rs |


Европљани су наравно забринути због популарност Доналда Трампа у САД, али и Европа, од Велике Британије до Аустрије, суочила се са растом популистичких десничарских покрета, пише лист Вашингтон пост.

Амерички лист наводи да је ново поколење националиста пријатније од својих „гневних“претходника са пеном у устима. Неки од њих, као што је Доналд Трамп налазе подршку међу слабо образованим белим становништвом и играју на њихове страхове: миграцију, глобализацију, незапосленост и губљење утицаја њихове земље у спољном свету који се убрзано развија. Они сада покушавају да унесу ужас у срца оних који их слушају. Они дају људима „забаву у стилу ријалитија“, пише лист.

У источној Европи популисти су већ успели да дођу до одређених успеха и сада се популизам креће на запад, у срце Европе.

Аустрија

Вашингтон пост наводи списак најупечатљивијих европских Трампова. Лист почиње са Норбертом Хофером, који се сматра фаворитом на председничким изборима у Аустрији.

Због опуштених манира у обраћању, Хофера описују као човека који би једноставно могао бити ваш комшија. Без обзира на то што је дужност председника у овој земљи скоро формална, Хофер је обећао да ће послати коалициону владу у оставку, ако не буде могла да реши проблем миграције.

Француска

Следећи на списку је Францускиња Марин ле Пен. Амерички лист пише да је она била прва која је покушала да представи крајње десне популистичке покрете у бољем светлу.

Када је Ле Пенова дошла на чело Националног фронта 2011. године, она је очистила редове партије и дистанцирала се од расистичких и антисемитских говора. Осим тога, она је била једна од првих која је усмерила нетрпељивост са Јевреја на муслимане, наводи лист. На председничким изборима 2017. године у Француској Ле Пенова би могла постати озбиљан претендент и ући макар у други круг гласања.

Велика Британија

Аутор чланка обраћа пажњу у Великој Британији и бившег градоначелника Лондона Бориса Џонсона. Вашингтон пост назива га „краљем политичке комедије“ који „меша слепе амбиције са шалом“.

У овом тренутку он је посланик парламента и представља се као конзервативнија алтернатива Дејвида Камерона. Он покушава да искористи националистичко расположење за излазак из ЕУ, коју је недавно упоредио са Адолфом Хитлером.

Норвешка

Титулу норвешког Трампа лист је доделио министру за питања миграције ове земље Силви Листхауг.

Она је ступила на ову дужност у децембру прошле године и одмах заузела оштру позицију према мигрантима, вративши оне који нису добили пребивалиште у Русију.

Данска

Вашингтон пост обраћа пажњу и на Данску чији лидер Данске народне партије Кристијан Тулесен Дал, који „искорењује мишљење да нема популиста који не подижу глас“.

Његова уздржаност му неће сметати да надува страхове становништва о миграцији. Његова партија је 2015. године постала друга по броју у парламенту.

Холандија

Код Холанђана амерички лист је издвојио Герта Вилдерса, назвавши га „једним од политичких посланика који највише сеје расправе“.

Лист сматра да је он искористио кризу, наводећи оптужбе миграната за силовање у својству антиисламских саопштења које он даје током низа година. Вилдерс је упоредио Куран с „Мојом борбом“ Адолфа Хитлера, а такође делио балоне са бојама и упозоравао их на опасност од „исламских тестостеронских бомби“.