Горбачов: Хлађење односа Русије и Запада због охолости САД

22-05-2016 11:02:46 | | / vostok.rs |


До захлађења односа између западних земаља и Русије дошло је због охолости Вашингтона, који је себе сматрао победником у Хладном рату и није признавао улогу Москве у побољшавању односа, изјавио је бивши председник СССР-а Михаил Горбачов у интервјуу за Сандеј Тајмс.

„Они нису били искрено заинтересовани да помогну Русији да постане стабилна и јака демократска држава. Мислили су да су је смањили. Током тог процеса су изгубили поверење које смо изградили“, изјавио је Горбачов.

Он је коментарисао један од преломних тренутака за односе Москве и Запада — придруживање Крима Русији и подржао акције Руске Федерације.

„Ја сам увек за слободно изражавање воље народа, а на Криму је већина желела да се уједини са Русијом“, изјавио је Горбачов.

Он је додао да би и сам слично урадио да је био на месту председника Русије. Према његовим речима, он би могао да одустане од одлуке само зато што је тада „још увек постојао Совјетски Савез, а Крим је био његов део“.

Говорећи о распаду Совјетског Савеза, бивши председник СССР-а је рекао да је „увек желео само да га реформише, а никада није тежио његовом распаду“.

„Мени је жао што је нестала велика држава са огромним могућностима и ресурсима. Истину говорећи, да сам још увек на власти, она би и даље постојала“, изјавио је Горбачов.