Њујорк тајмс: Како је Косово постало плодно тле за ДАЕШ

23-05-2016 05:36:11 | | © Fotolia/ Oneinchpunch/ vostok.rs |


Више од 10 година, користећи мрежу добротворних организација преко радикалних имама, Саудијска Арабија и друге земље Арапског залива шире вехабизам на Косову кроз градњу нових џамија, утеривање страха и регрутовање младих за борбу у Сирији на страни џихадиста, пише „Њујорк тајмс“.

Џамије, које су на Косову саграђене од новца који је донирала Саудијска Арабија, окупљају људе који шире вехабизам — „конзервативну идеологију која доминира у Саудијској Арабији“, наводи се у тексту Карлоте Гал у њујоршком дневнику, преноси данас РТС.

Од када је 1999. Београд после интервенције НАТО изгубио контролу на Косову, под присмотром америчких званичника, новац и утицај Саудијске Арабије је умногоме променио ову некад толерантну муслиманску заједницу, примећује се у тексту.

„Њујорк тајмс“ наводи да се Косово сада, као и остатак Европе, брани од претњи исламиста и да је у протекле две године полиција идентификовала 314 грађана Косова — укључујући два бомбаша-самоубице, 44 жене и 28 деце која су нестала, а сумња се да су их џихадисти отели и прикључили њиховим групама.

Децу су регрутовали, како наводе косовски истражитељи, екстремистички свештеници и тајанствена удружења која је финансирала Саудијска Арабија и остале конзервативне земље Арапског залива, користећи скривене мреже донација из добротворних организација.

„Они су промовисали политички ислам. Потрошили су доста новца да би промовисали другачије програме претежно младим људима, тако што су донели своју литературу“, каже Фатос Маколи, директор Косовске антитерористичке службе.

Нема доказа да је било која организација дала новац директно људима да иду у Сирију, каже Маколи и додаје да је проблем то што су подржани људи који промовишу насиље и џихад, а тврде да штите ислам.

После две године истраживања, полиција је оптужила 67 људи, ухапсила 14 имама и угасила 19 организација које раде против Устава подстичући мржњу и промовишући тероризам, наводи амерички лист, оцењујући да је то велики преокрет за Косово од 1,8 милиона људи које се не тако давно сматрало проамеричким муслиманским друштвом у свету.

Подсећа се и да су Американци дочекани као ослободиоци након НАТО агресије 1999. године која је, како се наводи, „изродила“ Косово.

Након рата, додаје се, Саудијци су донели милионе евра помоћи, али су на Косову видели и прилику да шире вехабизам.

Косово данас има више од 800 џамија, од којих је 240 саграђено после рата и криве се за помагање ширења вехабизма, а део су онога што имами описују као намерну, дугорочну стратегију Саудијске Арабије да преобликује ислам како њима одговара, не само на Косову већ и у целом свету, напомиње „Њујорк тајмс”.

Проток новца којим се финансирају вехабије на Косову често долази заобилазно, преко трећих земаља како би се прикрила његова намена и дестинација, наводи лист и додаје да су пре две године власти пресреле трансфер и замрзле 500.000 долара из Саудијске Арабије намењен једном тинејџеру на Косову.

„Зашто косовске власти — и надзорне снаге САД и УН — нису раније деловале како би зауставиле ширење екстремизма, јесте питање о којем се жустро дебатује“, закључује њујоршки дневник.