Односи Русије и НАТО враћају се у време хладног рата

24-05-2016 10:20:58 | | / vostok.rs |


Ситуација између Руске Федерације и НАТО-а враћа се у оно време које је одавно прошло, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков упоређујући односе РФ и НАТО-а са периодом хладног рата.

„Судећи по реторици, она се убрзано враћа на оно време које је, по нама, остало далеко иза нас, али нажалост, суштина НАТО-а је да се он тако чврсто држи те реторике, да смо погрешили што смо мислили да је то остало у прошлости“, изјавио је Песков.

Москва са жаљењем констатује линију проширивања присуства НАТО поред руских граница. То је разлог да Русија предузме одређене кораке за обезбеђивање своје безбедности, изјавио је Песков.

„НАТО је производ времена сукоба. То је инструмент створен за сукобе. Спорно је питање колико један инструмент који је својевремено створен искључиво за сукобе може да допринесе општој стабилности и безбедности у Европи.“

„Проширивање војног присуства НАТО-а у близини наших граница изазива узнемиреност у Москви, а истовремено је и разлог за прилично предвидљиве, постојане и систематске кораке Москве за обезбеђивање сопствених интереса и своје безбедности“, рекао је Песков новинарима.

Акције терориста у Сирији изазивају озбиљну забринутост

Раст тензија и терористичка активност у Сирији, о чему сведоче и терористички напади у Џабли и Тартусу, изазивају повећану забринутост, изјавио је портпарол Кремља.

Као прво, раст напетости и терористичка активност не може да не изазове повећану забринутост. Као друго, то поново показује неопходност енергичних корака за наставак преговарачког процеса, рекао је Дмитриј Песков на конференцији за штампу.

На питање да ли Москва може да ревидира своје решење о смањењу контигента руских снага у Сирији, Песков је рекао да може само да подсети на одговарајуће изјаве руског председника Путина, који је рекао да инфраструктура руског легитимног присуства у Сирији на захтев легитимног руководства Сиријске Арапске Републике подразумева могућност веома флексибилног приступа у броју снага руског контигента, нагласио је Песков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут